Spørg Os! Derfor er nogle butikker åbne og andre lukkede

Rikke Bakker fra Lejre synes der mangler logik i, hvem der må holde åbent og hvem der ikke må. Vi har undersøgt sagen og lavet et overblik her.

Regeringen har forlænget de nuværende restriktioner og nedlukninger for at inddæmme smitten med covid-19 til og med søndag den 28. februar.

Men hvad er det, der afgør, om nogle butikker og erhverv må holde åbent og andre ikke må? 

Det går Rikke Bakker fra Hvalsø i Lejre rundt og funderer på, og derfor har hun stillet os spørgsmålet: 

quote Hvilke butikker må holde åbent, og hvilke må ikke ifølge de gældende restriktioner?

Rikke Bakker, Lejre

- Jeg synes ikke det er helt logisk, hvad der er åbent og lukket. For eksempel: Hvorfor regnes det for sikkert at gå til et almindeligt tandeftersyn på tandlægen, men usikkert at blive klippet og farvet hos sin frisør?, spørger Rikke Bakker.

Her kommer reglerne og argumentationen for dem

Alle fødevarebutikker må fortsat holde åbent - hvad end det gælder daglivarebutikker som eksempelvis Kvickly, Føtex eller Netto, men også mere specialiserede forhandlere som en slagter eller en vinhandler. Det samme gælder blomsterforretninger, da de går ind under samme kategori, fordi de måske sælger frugt.

Butikskæderne Normal og Matas må også gerne holde åbent, ligesom apotekerne, da de begge sælger apoteksvarer. Kiosker har også fortsat åbent, da de går ind under fødevarebutikker.

Butikker der ligger i indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer skal holde lukket, medmindre der er tale om fødevarebutikker. Ovenstående eksempler, der ligger i for eksempel Rødovre Storcenter, må derfor gerne holde åbent.

Værksteder for biler og cykler må også gerne holde åbent, men butikkerne er lukket for almindeligt salg.

Både restauranter og cafeer skal fortsat holde lukket, men de må dog stadig sælge take-away. Det gælder også, hvis de ligger i et storcenter.

Tandlæger varetager kritiske funktioner og er en del af sundhedsvæsenet. Derfor holder tandlægeklinikker åbent.

Klik på videoen og få flere ord på de dilemmaer, der opstår, når reglerne ikke altid virker logiske:

Stadig svært at forstå

Tilbage i Lejre er Rikke Bakker glad for afklaringen, men hun synes stadig ikke, at det er helt let at forstå, at en tandlægeklinik kan beskytte sine ansatte, mens en frisørbutik ikke skulle kunne det samme.

Alt andet skal holde lukket

Alle såkaldte udvalgsvarebutikker uanset størrelse, som for eksempel tøjbutikker, møbelforretninger, legetøjsforretninger og byggemarkeder skal holde lukket.

Butikker med det der kaldes "B2B-salg", som er salg af varer til erhvervsmæssig brug, må dog holde åbent for erhvervsdrivende, som led i udførelsen af et professionelt arbejde.

Private kunder må kun købe varer via fjernsalg som for eksempel en webshop, men må gerne komme ned i butikken og hente varen, hvis den er bestilt og betalt på forhånd.

De liberale serviceerhverv som tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker, solarier, frisører, køreskoler, hvor der leveres tjenesteydelser, som efter deres karakter indebærer tæt fysisk kontakt til kunder skal også stadig holde lukket.


- Nå, men der er jo så meget, der er politik og ikke logik i den her nedlukning, og det har de jo også ret til. Det ville bare være lettere at acceptere, hvis man fik dokumenteret, at frisørerne eller køreskolerne var de store spredecentraler. Men det har de nok ikke turdet teste, reflekterer Rikke Bakker.

Hvad skal vi undersøge for dig?

Gør som Rikke Bakker og fortæl os, hvad du går og savner svar på. Udfyld formularen og se, om det er dit spørgsmål, som vi kaster os over næste gang: