Kontrolbesøg afslørede samme svipser i Irma og Fakta – nu får butikker en bøde

Både en Fakta-butik og en Irma-butik har fået en sur smiley og en bøde på 10.000 kroner.

Det kan godt være, at der er stor forskel på Coops discountkæde Fakta og deres high-end-kæde Irma.

Men da Fødevarestyrelsen den 14. august foretog et kontrolbesøg hos Irma i Nærum i Nordsjælland og Fakta i Østerparken i Taastrup på den københavnske vestegn, fandt de en uhygiejnisk fællesnævner.

Begge butikker opbevarede alt for varme fiskevarer, og det koster dem hver især en sur smiley og en bøde på 10.000 kroner.

Det mest grelle fund blev gjort hos Irma i Nærum.

Her målte Fødevarestyrelsen en temperatur på otte grader i fire pakker fersk laks med timian, fremgår det af kontrolrapporten.

Det er fire gange højere, end hvad virksomheder maksimalt må opbevare ferske fiskevarer ved.

Det fremgår således på Fødestyrelsens hjemmeside, at fiskevarer er en meget letfordærvelige fødevarer, og at emballerede ferske fiskevarer derfor skal nedkøles til en temperatur, der nærmer sig smeltende is. Det vil vil 0-2 grader i eksempelvis udstillingsmontrer eller i kølerum.

I Irma i Nærum blev der yderligere målt 7,1 grader i fem pakker fersk laks på grønsagsbund med hollandaise, og i tre pakker gulbras og fire pakker laksefilet blev der målt henholdsvis 4,6 grader og 5,8 grader, fremgår det af kontrolrapporten.

Måtte kassere alle fisk

Alle fiskene lå opbevaret i kølemontre uden låg. Her havde de ligget, siden butikkens slagterafdeling havde pakket dem mellem den 11. og 13. august - altså op til fire dage.

Ifølge kontrolrapporten oplyste butikken, at man ville kassere fiskene med det samme.

Det samme måtte Fakta i Østerparken i Taastrup gøre, da Fødevarestyrelsen også her konstaterede sjusk med fødevarehygiejnen.

"I en kølemontre med 24 pakker ferske laksefileter med skind måles med kalibreret lufttemperatur en temperatur på 4,9 grader, og i en pakke laksefileter måles med kalibreret indstikstermometer en temperatur på 5,2 grader," skriver Fødevarestyrelsen i sin kontrolrapport.

Rengøring haltede

Også Fakta-butikkens rengøring fik kritik af Fødevarestyrelsen.

"Dør til frostboks fremstår med mørke skimmellignende belægninger på liste, rør til og under vandvarmer samt metallister under vandvarmer på lager fremstår med henholdsvis hvide og lyserøde belægninger," står der i kontrolrapporten.

"I butiksområde fremstår flere frostenheder med skimmellignende hvide og mørke belægninger ved lister og håndtag på glaslåger, i køleenhed med pålægsvarer er der enkelte skimmellignende hvide belægninger samt hvide skimmellignende belægninger på væg bag hylder i grøntområde", står der yderligere i kontrolrapporten.

Som konsekvens af den mangelfulde rengøring afventer der nu Fakta-butikken to opfølgende, gebyrbelagte kontrolbesøg.

Coop-chef: - Det er ikke tilfredsstillende

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til Coop, som driver begge dagligvarekæder, og som derudover også har Dagli'Brugsen og Lokal'Brugsen

Her svarer Bettina Ørsnes Larsen, der afdelingschef for Fødevaresikkerhed detail, følgende omkring Irma-butikken i Nærum.

- Vi fik rigtig meget ros af den tilsynsførende for slagterafdelingen i Irma Nærum. Derfor er det ekstra ærgerligt, at vi ikke får opdaget den tekniske fejl med køleren på denne varme sommerdag. Kølemontrens display viste under to grader, så personalet har ikke opdaget at temperaturen i varen er højere. Det har vi taget hånd om nu.

Hvad angår Fakta-butikken i Taastrup, erkender Bettina Ørsnes Larsen, at forholdene ikke var gode nok.

- Det er ikke tilfredsstillende. Derfor vil butikken også stramme op på kontrol af temperatur – særligt på de varme dage, og så har vi øget fokus på rengøring i butikken, svarer hun.