Historiens største rottejagt: Gribskov vil spidde bæsterne

I Gribskov skal et kæmpe projekt med elektroniske, underjordiske rottefælder få bugt med et stigende antal rotter.

Antallet af rotteanmeldelser i kommunerne er de seneste år steget eksplosivt. 

I Gribskov sætter de derfor nu gang i det, de selv kalder for Danmarkshistoriens største jagt på rotter.

Kommunen vil placere 1.000 intelligente rottefælder i kloakkerne.

- Hvis man kigger på det nationalt set, er det her den mest ambitiøse plan for at få fjernet rotterne fra kloaksystemet. Og vi er også helt sikre på, at når vi går foran med denne her indsats, så vil det også sprede sig til andre kommuner, lyder det fra Gribskovs borgmester, Kim Valentin, fra Venstre.

Effektiv dræbermaskine 

De avancerede rottefælder fungerer ved, at skadedyrene bliver spottet af en sensor, og så bliver de spiddet og slået ihjel af en række spyd, der brækker deres rygsøjle, så de dør efter omtrent et sekund. 

Det betyder, at rotterne bliver dræbt, inden de når op til overfladen, hvor man normalt bekæmper dem.

- Det er sådan, at 90 procent af de rotter, der render rundt oppe på jorden, kommer nede fra kloakkerne, så det er klart, at hvis vi fjerner rotterne nede i kloakkerne, så kommer der færre rotter op på jorden. Men vi kommer også til at lave rottebekæmpelse på jorden helt traditionelt, siger borgmester i Gribskov, Kim Valentin.

Lokal rottesucces 

Gribskov Kommune og forsyningsvirksomheden Gribvand Spildevand A/S har indgået en kontrakt på 5,6 millioner med den lokale virksomhed Wisecon-Anticimex Innovation Center fra Helsinge. Virksomheden er førende i verden indenfor giftfri og intelligent rottebekæmpelse.

Rottejagten i Gribskov er allerede gået i gang, og kontrakten løber i 2,5 år. Fælderne vil blive placeret i udvalgte områder i Helsinge, Græsted, Gilleleje, Tisvilde og sommerhusområder.

Det er kommunens forventning, at de mange millioner i sidste ende vil blive en besparelse: 

- Rotterne laver en del ballade, når de løber rundt dernede i rørsystemerne, så det at få fjernet dem fra vores rør betyder rigtig mange millioner på sigt, som vi kan spare ved at lave denne her investering, siger borgmester i Gribskov, Kim Valentin.

Det er målet, at de højteknologiske fælder skal få antallet af rotter ned med 75 procent.