Kæmpe brand rammes af regn: Risiko for store dampskyer

Kæmpe bunke med haveaffald brænder på 6. døgn i Roskilde. Og det varslede skybrud gør ikke sagen bedre.

Man kunne fristes til at tro, at beredskabet i Roskilde så frem til et lovet skybrud senere i dag, fredag, der måske kunne hjælpe på den store affaldsbunke-brand, der har glødet siden natten til lørdag. 

Men det er slet ikke tilfældet. Tværtimod. 

- Nej, det er faktisk to problemer i det, siger Lars Robetje, beredskabsdirektøren hos Roskilde Brandvæsen til TV 2 Lorry.

- Når vand lander på varme, bliver det til damp. Og blandet med røgen fra branden, bliver det meget tåget og sløret. 

- Og det andet problem er, at regnen lægger en dæmper på branden. Og det kunne man jo tro var godt. Men det forsinker selv afbrændingen (så det tager endnu længere tid, for branden at brænde ud, red.). Og regnen giver også en mindre ren afbrænding. Vi vil gerne have at branden brænder hårdt og rent, men det kniber, når regnen kommer og lægger en dæmper på det hele, forklarer Lars Robetje.

quote Lige nu er vindretningen nordlig, så røgen går ind over Hedeland og den vej. Men ifølge vejrudsigten, kommer vindretningen til at ændrer sig flere gang i dag.

Lars Robetje, Roskilde Brandvæsen

Det er seks dage siden, at der udbrød brand i en enorm stor bunke haveaffald hos affaldshåndteringsvirksomheden Solum i Roskilde. Nu næsten en uge senere arbejder ilden sig fortsat igennem affaldet, da det har vist sig umuligt for Roskilde Brandvæsen at slukke den. 

Problemet er, at kernen af den brændende bunke er umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler. 

700 grader varmt inde i midten

Der er over 700 grader inde i midten af bunken, og der kan ingen slukningsmidler nå ind. Vand fordamper, og skum kan heller ikke nå ind, hvor der er varmest. 

(Artiklen fortsætter under billeder)

En brand af lignende omfang som den ved Solum i Roskilde ses sjældent i Danmark. Der kan i værste fald gå meget længe, før branden kan slukkes, oplyser beredskab.
En brand af lignende omfang som den ved Solum i Roskilde ses sjældent i Danmark. Der kan i værste fald gå meget længe, før branden kan slukkes, oplyser beredskab.
Foto: Daniel Tronholm/Privatfoto

Derfor har beredskabet valgt at lave en såkaldt kontrolleret nedbrænding, hvor man sørger for, at branden ikke breder sig og derudover generer færrest muligt mennesker. 

- Vi har været på tilsyn her til morgen derude. Og det regn der er allerede er kommet, giver en del damp og røg. Lige nu er vindretningen nordlig, så røgen går ind over Hedeland og den vej. Men ifølge vejrudsigten, kommer vindretningen til at ændrer sig flere gang i dag, siger Lars Robetje.

Derfor har Roskilde Brandvæsen også orienteret Vejdirektoratet, så de kan advare trafikanterne, hvis regnen og dermed røget kommer til at gerere eftermiddagstrafikken. 

Brandvæsenet har tidligere meldt ud, at det kan tage flere måneder, før affaldsbunken er brændt ud. Netop fordi det ikke er muligt at slukke den. Men Lars Robetje fortæller på falderebet, at de lige nu er i gang med et lovende forsøg, det måske kan stoppe branden meget tidligere. 

TV 2 Lorry forventer at vide mere om forsøget inden for det næste dage.