Unge om klassisk dansk satire: "Insisteren på ytringsfrihed er umoderne"

I en moderne verden er det umoderne at insistere på ytringsfrihed. Sådan lyder det fra ”wokeister” efter udgivelsen af det mere end 100 år gamle og årligt tilbagevendende satiremagasin Svikmøllen.

Bladtegnerne og tekstforfatterne, som laver satire med alt fra kongehus, politikere, erhvervs- og kulturliv til danskernes livsstil i det kulørte hæfte, som efterhånden har 108 år på bagen, og som gennem årene har været den obligatoriske mandelgave i tusinder og atter tusinder af danske hjem.

”Spies, rejsning og vær ligeglad”

Sådan lyder eksempelvis en af overskrifterne til en tekst, som figurerer på en af de første sider af årets Svikmøllen, og hvor både tekst og den tilknyttede tegning laver satire over Simon Spies – engang hyldet af store dele af nationen som hele Danmarks rejsekonge og farverige milliardær med forkærlighed for unge piger, de såkaldte morgenbolledamer.

I dag er Simon Spies mest kendt som en vanæret og grænseoverskridende personage, som bekendte sig til nazismen, og som mishandlede og fornedrede mindreårige unge piger.