De danske regionernes økonomi er blevet styrket med en stor kapitalindsprøjtning på 1,5 milliarder kroner, der gælder fra 2020.
Det er resultatet af den budgetaftale, som Dansk Regioner og regeringen har indgået onsdag.
I udgangspunktet glæder udsigten til flere midler både regionsrådsformanden i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
I Region Hovedstaden lover formand Sophie Hæstorp Andersen, at pengene særligt skal bruges på hospitalssystemet.
- Anerkendelsen skal i særdeleshed sendes videre til vores dygtige og hårdtarbejdende personale på hospitalerne, siger hun.
Produktivitetskrav fjernes
Med aftalen om flere penge til regionerne, tager Danske Regioner og regeringen endeligt afsked med det produktivitetskrav, der i flere år har presset hospitalerne økonomisk med kravet om at spare to procent hvert år og samtidig opretholde både samme standarder og målsætninger i sundhedssektoren.
- Jeg er rigtig glad for, at vi med denne aftale får det største økonomiske løft til sundhedsvæsenet siden finanskrisen.
- Aftalen tilfører sundhedsvæsenet flere penge og sætter en rigtig retning, lyder det fra Heino Knudsen, der er regionsrådsformand i Region Sjælland.
Dårlig økonomi i Region Sjælland
Økonomien i Region Sjælland har de seneste år skrantet i en sådan grad, at de sidste år vedtog en økonomisk spareplan, der blandt andet betød en ”kraftig økonomisk opbremsning”.
Spareplanen bliver nu nemmere at gennemføre med flere midler.
I Region Hovedstaden er forventningen, at den nye aftale med regeringen betyder, at hospitalerne helt kan undgå besparelser i det kommende år.
Overlægeforening vil have flere midler
Den udmelding glæder Overlægeforeningen, som dog også pointerer, at der fortsat skal flere midler til, før målet er nået.
- Aftalen giver sundhedsvæsenet et økonomisk løft, som er hårdt tiltrængt. Det er veldokumenteret, at vi har et stort økonomisk efterslæb på sygehusene, fordi bevillingerne i ti år ikke har fulgt med det stigende behov for behandling.
- Nu indhenter vi noget af efterslæbet, og jeg håber, at patienterne vil kunne mærke, at personalet på sygehusene bliver mindre pressede, siger Lisbeth Lintz, der er formand for Overlægeforeningen.