Derfor må hunden ikke få rester fra julebordet

December er den måned, hvor flest hunde må forbi dyrlægen på grund af madforgiftning.

Lænkehunden selv får dobbelt sul, den skal også vide, det er jul!

Eller skal den?

Flere velmenende hundeejere må hver december forbi dyrlægen, fordi hunden har fået julemad, som den ikke kan tåle. Det viser tal fra Agria.

Men det er ikke nogen god idé at fodre hunden med rester fra julebordet, det kan faktisk være decideret farligt.

Fed mad og for meget salt kan fx give de firbenede problemer med bugspytkirtlen.

 - Gærende dej er farligt, da det indeholder alkohol, som kan give din hund alkoholforgiftning, og chokolade er også giftigt for din hund, siger Sonja Karaoglan, der er direktør for Agria Dyreforsikring.

Chokolade - og især mørk chokolade - indeholder stoffet theobromin. Stoffet har en stimulerende effekt på hjertet og hjernen. Men hunde har en meget lavere tærskel for stoffet, end mennesker. Derfor kan høje doser forårsage kramper og forstyrrelse af hjerterytmen.

Vindruer og rosiner er heller ikke en god snack til hunden. Man ved ikke præcist hvorfor vindruer og rosiner er skidt i hundemaver, men det kan give opkast og diarré. Nogle hunde tåler ifølge videnskab.dk vindruer og rosiner, mens andre absolut ikke gør, og her kan det resultere i nyresvigt.

 løg og hvidløg indeholder et stof, som ødelægger hundens røde blodlegemer. En hund, der har spist løg, kan lide af blodtab dagen efter. Symptomerne på en løgforgiftning er, at hunden begynder at puste og bliver slap. Hundens slimhinder, som man kan se inde i munden, næsen eller øjnene, vil også være blege.

Nødder er heller ikke hundemad, de er både giftige og kan sætte sig fast i tarmen.

 

Men hvad kan man så give hunden, hvis man vil forkæle den lidt i julen?

Man kan fx lave nogle kyllingekiks til den.

Opskrift på vovsevenlige-kyllingekiks.

Du skal bruge:
  • 1 kyllingefilet
  • 120 g majsmel
  • 120 g hvedemel
  • 1 ts tørret persille
  • 1 æg
  • 1 dl vand
  • 1/4 dl rapsolie eller solsikkeolie
Du kan også bruge kødfars eller laks i opskriften

Sådan gør du:

Kog kyllingefileten i rent vand til den er gennemkogt. Hak den i små bidder, det bedste resultat får du hvis du bruger en køkkenmaskine eller blender.

Bland mel og persille sammen i en skål.

Hæld kyllingen, et æg, vand og olie i og ælt det hele sammen til en dej. Den er lidt smuldret i starten, så ælt den godt sammen til den bliver fast og glat. Hæld mere vand eller mel i hvis den bliver for tør eller våd.

Rul dejen ud til den er 0,5 cm tyk. Tryk kiks ud i den størrelse du vil have med kageforme. Kageforme som ligner kødben kan købes i de fleste isenkræmmere eller på nettet. 

Har du ikke kageforme, kan du også rulle dejen ud til en pølse i 1 cm tykkelse, og skær bidder ud på 1-2 cm. 

Læg alle bidderne på en bageplade med bagepapir. Kiksen hæver lidt og flyder ikke ud, så de kan godt ligge tæt på hinanden. 

Steg kiksen på 150 grader varmluft i ca. 20 minutter. Hold øje så den ikke bliver brændt, den er færdig når den har fået en gylden farve og har en sprød lyd når du banker på dem. 

Lad den køle af inden du deler ud af godbidderne. 

De kan opbevares i en kagedåse eller anden tæt beholder.

God fornøjelse!