Kim Wall hånes på sociale medier: "Intet er helligt"

"Det er jo bare en svensker", lyder det fra en af mange Twitter-brugere, der joker med ubådssagen. Det viser, at jagten på likes styrer, siger ekspert.

Ikke længe efter at Kim Walls lig blev fundet, begyndte de grove jokes om hende at blive delt på de sociale medier.

I en tråd på Twitter som Teis Markfoged har startet, svarer hans følgere med deres egne selvopfundne jokes om Kim Wall.

En af brugerne skriver:

- Jeg spurgte en pige, om hun ville med ud og se min ubåd. Hun vidste ikke helt, om hun skulle sige ja eller nej. Hun var splittet.

Teis Markfoged har selv skrevet: - Politiet er totalt på bar bund. De kan hverken finde hoved eller hale i den sag.

- Hun flækkede ellers af grin, lyder en af hans andre jokes.

quote Min holdning er, at intet er helligt når det kommer til jokes. Jeg har lavet jokes der var meget værre, som gik ud over mig selv

Teis Markfoged, Twitter-bruger

- Det er jo bare en svensker

Vi har spurgt Teis Markfoged, hvorfor han har valgt at joke med Kim Wall.

- Det er jo bare en svensker, svarer han.

Hun har jo pårørende. Tror du at de synes det er fedt?

- Min holdning er, at intet er helligt når det kommer til jokes. Jeg har lavet jokes der var meget værre, som gik ud over mig selv, tilføjer Teis Markfoged.

Ekspert: Twitter flyder over med negativitet

Dem der joker med Kim Walls død er drevet af en ting – at få likes og reaktioner. Det mener Lykke Møller Kristensen, som er selvstændig konsulent i digital adfærd.

Det overrasker hende ikke at det nu sker i et åbent forum, som Twitter.

- Hele den kultur der er på Twitter er blevet markant mere negativ efter at Donald Trump har vundet præsidentvalget i USA, hvor man har brugt twitter til at gøre grin med ham. Folk er blevet vant til at der ikke længere er nogen menneskelige grænser på Twitter, siger Lykke Møller Kristensen.

En af joke-bagmændene siger til os, at ”det er jo bare en svensker”. Hvad siger du til det?

- Det viser at man er mere interesseret i at få likes, end af at være et ordentligt menneske. Man er blevet vant til at der ikke er en person i den anden ende, men at det bare er et navn man laver sjov med, siger hun, og kalder det ”fuldstændig uacceptabelt” at man skulle være mindre værd som svensker end som dansker.

Jonas blev også hånet

Det er langt fra første gang, at afdøde personer er blevet mobbet online kort efter deres død.

I april blev 17-årige Jonas Schmidt fundet druknet i vandet ved Frederiksværk Havn, efter at være forsvundet fra en fest dagen før.

Den lukkede Facebook-gruppe ”Offensimentum” som har over 100.000 medlemmer, er blandt de værste til at dele selvopfundne jokes og memes. I et af opslagene photoshoppede en ung mand Jonas Schmidts ansigt ind på tegnefilms-fisken Nemo, stregede ”Find Nemo” over og skrev i stedet ”Find Jonas”.

Offensimentum har også været kreative i sagen om Kim Wall. Medlemmerne har været flittige til at dele jokes og memes omkring hendes død.

- Ej, har i hørt om hende den svenske journalist? Hun skulle være ret godt skåret, skriver en bruger i gruppen, som TV 2 Lorry har haft adgang til. 

En anden skriver at han har lukket sin bruger på ”ubådsdating.dk”, efter en meget tom indbakke de seneste par dage. Desuden sætter han sin ubåd til salg, og ”advarer” mod at man ikke vil kunne få hænderne ned eller benene på jorden, når man først har set den.