Nyt tilbud til misbrugte mænd i Lyngby

Mange mænd søger ikke hjælp, når de kæmper med følger af misbrug - et nyt tilbud i Lyngby skal gøre det lettere.

Har man været udsat for seksuelle overgreb i barndommen, kan det give følger langt oppe i voksenårene. Særligt, hvis ikke de forfærdelige oplevelser bliver bearbejdet.

Og mænd er dårligere end kvinder til at få den nødvendige hjælp. Dels mangler der steder, hvor man kan søge hjælp, og dels er mænd mere tilbøjelige end kvinder til at holde problemerne for sig selv.

Men nu åbner et nyt tibud i Lyngby henvendt til mænd: Kvistens Mandetræf.

Bag tilbuddet står organisationen Kvisten, der landet over laver frivilligt arbejde for personer, som har været udsat for seksuelle overgreb.

Skyld og skam

Der er tale om forskellige tilbud til voksne, der har været udsat for overgreb, før de fyldte 18. Og Kvistens Mandetræf er et tilbud til alle mænd i hovedstadsområdet.

- Kvistens mandetræf tilbyder et trygt, frit og åbent rum for mænd til at tale med ligesindede om erfaringer med seksuelle overgreb i barndommen. Selvom vi kommer med vidt forskellige historier, opdager vi alligevel, at der er fælles træk, for eksempel følelserne af skyld og skam. Jeg vil gerne understrege, at mandetræffet ikke er terapi, selvom Henrik og jeg hjælper dialogen i gang mellem deltagerne, fortæller den ene af projektets to tovholdere, Knud-Fischer-Møller, i en pressemeddelelse.

Det nye Mandetræf afvikles første gang fra 17-19 onsdag den 9. september, og herefter er der træf hver anden onsdag på ulige uger. Det sker i Frivilligcenter Lyngby-Taarbæk, der ligger på Rustenborgvej 2A i Kgs Lyngby.

Projektet i Lyngby matcher et tilbud, som Kvisten har i Aarhus, hvor der også afvikles mandetræf. Herfra siger tovholder Kurt Kyed:

- Det er en stor oplevelse at møde andre, der helt præcist forstår, hvad det er, man har været igennem. Der opstår et stærkt fællesskab med en stemning af, at man er der for hinanden. Selv om man har gået i terapi, vil oplevelserne fortsat dukke op resten af livet. Derfor er det godt at have et sted, hvor man kan dukke op efter behov og møde ligesindede.

306 var i terapi

Kvistens Mandetræf er samtaler mellem mænd, der har været udsat for overgreb - og altså ikke egentlig terapi. Men den form for hjælp kan man også få i Kvisten.

Organisationen har 90 frivillige behandlere, som tilbyder gratis psykoterapi til både mænd og kvinder. Sidste år var 306 mænd og kvinder i behandling.

quote Generelt oplever mænd det som både skamfuldt og tabuiseret at have været udsat for seksuelle overgreb.

Lisbeth Høstgaard Møller, direktør, Kvisten.

- Kvisten gør meget for at opspore og komme i kontakt med mænd med senfølger efter seksuelle overgreb, og hver tredje i behandling i Kvisten er en mand. Generelt oplever mænd det som både skamfuldt og tabuiseret at have været udsat for seksuelle overgreb. Samtidig vil mænd ikke se sig selv som ofre, og de viger derfor ofte tilbage for at søge hjælp. Derfor er vi glade for, at vi nu også kan tilbyde mandetræf i hovedstadsområdet som et åbent og uforpligtende tilbud, forklarer Lisbeth Høstgaard Møller, der er direktør i Kvisten.

Tilbuddet modtager støtte fra Socialstyrelsens projektmidler med et beløb på 220.000 kroner i perioden fra 1. juli 2020 til 30. juni næste år.