Arkæologer jubler: Besøg det første Eremitageslot

Arkæologer jubler i Dyrehaven. Op af mulden er dukkert spor af det første Eremitageslot.

De fleste danskere kender det ikoniske Eremitageslot i Dyrehaven nord for København. På toppen af bakken skuer det ud over græssletter og blåt hav. 

Hvad er parforcejagt?

Parforcejagt er en jagtform, hvor byttedyret udmattes inden det dræbes. Det sker ved at lade hunde jagte dyret, mens rytterne følger efter.

Når dyret segner af udmattelse, stiger den udvalgte jæger, som regel kongen, af hesten og dræber byttet med en hirschfænger, der er en lang dolk.

De færreste ved, at dette slot ikke er det første eremitageslot i Jægersborg. Og det kan arkæologer nu en gang for alle slå fast. 

Denne sommer har danske eksperter nemlig haft travlt med at løfte græstørv og jordlag for at få bekræftet, hvad man længe gerne har villet vide med sikkerhed - hvor har Christian 5. Eremitage ligget? 

Og dét ved man så nu. Og nu kan du selv få syn for sagen. 

Arkæologerne har nemlig fundet resterne af det første Eremitageslot i Dyrehaven. Det måler 12,5 meter på den ene led og 7,20 meter på den anden. 

Det var Christian d. 5. som fik opført det første Eremitageslot, hvor han kunne hvile ud oven på en strabadserende jagt og inviterede sine gæster på intim middag. Christian d. 5. var en stor jagtentusiast og indførte parforcejagten i Danmark. 

I år er det 350 år siden, at den første parforcejagt blev afholdt i Danmark. Derfor satte arkæologer fra Museum Nordsjælland og Kroppedal Museum jagten ind på Eremitageslottets forgænger i Jægersborg Dyrehave. Målet er at trække Christian 5.s Eremitage ud af glemslen, lokalisere byggeriet og undersøge arkitekturen og indretningen af det forsvundne hus.

Og det er nu lykkedes. 

- Man kan altså komme ud og blive klogere på Eremitageslottet, det nuværende og ikke mindst få et blik ind i hvad er det for en forgænger der har ligget her, fortæller Jesper Munk Andersen, der er Site manager for Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland,

Husk at bestille billetter. Det kan gøres her. 

Tid og sted:

Lørdag den 5. og søndag den 6. september.
Omvisning i Eremitageslottet: kl. 12-13 og kl. 14-15.
Omvisning i den arkæologiske udgravning uden for slottet: kl. 13-14.
Samlet varighed for begge omvisninger: ca. 2 timer.
Pris: 125 kr.
Her kan du købe billetter.