Pas på dit kæledyr: Flåterne kommer tidligere end ventet

En mild vinter er lig med usædvanligt høje temperaturer, og det giver flåter bedre levevilkår end tidligere.

Mange kæledyrsejere er sikkert opmærksomme på, at det er flåtsæson i marts måned, og det betyder, at man skal passe ekstra på sig selv og ens kæledyr i naturen. Men det lille uønskede kryb er kommet, hvilket betyder at ejerne allerede nu skal til at behandle deres kæledyr. 

Det er normalt først i foråret, at startskuddet lyder for flåtsæsonen, men da vinteren igen i år er mild, så har de små kryb nemmere ved at overleve. Flåten er en af verdens værste smittespredere, da de kan leve og suge blod fra dyr til dyr i op til tre år.

Det er farligt, når flåten bider sig fast på ens kæledyr, da der kan være stor risiko for, at de videregiver sygdomme som borrelia og anaplasma.

I takt med at temperaturen generelt bliver højere rundt om i Europa, så betyder det også, at flåten tidligere er at finde i naturen, og det er ikke alle kæledyrsejere, som ved det.

- I virkeligheden kan man sige, at flåtsæsonen har været i gang hele vinteren. Så snart at gennemsnitsdagstemperaturen er over fem grader, det har den faktisk været det meste af vinterforløbet, så er flåterne aktive. Det vil sige, at man skal altså være opmærksomme, når man er i skoven, fortæller Jes Aagaard, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen til TV2 Lorry. 

Det varme vejr får flåterne frem

Der er mange, der er bekendte med, at forår rimer på flåter, men dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Mogens Brix, opfordrer at kæledyrsejer er mere opmærksomme, nu hvor det bliver varmere og varmere i vejret.

- Som følge af det generelt varmere klima og den globale transport af husdyr, stiger antallet af flåtbårne sygdomme i Europa. Derfor er det vigtigt, at kæledyrsejere er ekstra opmærksomme på deres dyr, fortæller han.

Flåten er en af verdens værste smittespredere, skriver Agria Dyreforsikring på deres hjemmeside. 
Flåten er en af verdens værste smittespredere, skriver Agria Dyreforsikring på deres hjemmeside. 
Foto: Bertrand Guay/AFP/Ritzau Scanpix

I skoven er der størst sandsynlighed for flåtbid, da der er en høj luftighed på grund af de høje træer. Det er især om sommeren, når temperaturen er høj, og man oftere går en tur i skoven. I skoven er der ofte krondlkket, hvilket vil sige, at der er mange og store træer, som gør at luftfugtigheden stiger, og det er noget, som flåterne kan lide. 

- Hvis man skal miniere risikoen for at blive bidt af en flåt, så skal man gå ved enge eller på vejen, hvor der ikke er nogle flåter. Det skyldes, at flåterne ikke kan holde på vandet, den har ikke en overflade, som beskytter den mod fordampning. Så den er nødt til at være et stede, hvor luftfugtigheden er lidt højere, og det er den inde i skoven, hvor træerne afgiver fugtighed, fortæller Jes Aagaard. 

Det er især vigtigt at holde øje med ens kæledyr, da de er udsat for flåter året rundt, da de ikke kan tage hverken gummistøvler på eller lange bukser, som kan beskytte mod dem. Jes Aagaard anbefalder derfor, at man året rundt behamdler ens kæledyr mod flåter. 

Symptomer man skal holde øje med

Det er vigtigt, at man både som ejer og kæledyrsejer ved, hvilke symptomer man skal kigge efter, hvis uheldet har været ude, og man selv eller ens kæledyr er blevet bidt af en flåt. Der er flere forskellige tegn, der kan afsløre, om der er tale om et bid fra en flåt. De tegn kan samtidig varierer fra dyr til dyr.

Hvis man har en hund som kæledyr, så er det især symptomer, som feber, muskel- og ledsmerter, manglende appetit, træthed og lammelse i ansigtet, eller at hunden begynder at gå usikkert.

I meget sjældne tilfælde kan hunden også blive ramt af virusinfektionen, Tick Borne Encephalitis (TBE), som er en infektion i centralnervesystemet, der bliver overført ved et bid af en flåt.

Hvis flåten har TBE og bider hunden, så vil hunden blive smittet med det samme, hvor borrelia, som er en infektionssygdom, kan undgås hvis flåten fjernes fra hunden indenfor et døgn. Hvis flåten har Borrelia og bider ejeren, så kan man få et rødt ringformet udslæt. Herefter vil man få feber, blive træt og få ondt i hovedet og ryggen.

Hvis man har en kat som kæledyr, så kan man være mere rolig, da det er et mere usædvanligt syn, at de bliver ramt af nogle virusser af flåtbid.

Det skyldes, at katte er mindre modtagelige end hunde og mennesker. Hvis katten bliver smittet, så vil den typisk få irriteret hud, og den kan i enkelte tilfælde blive sløv.

Det bliver kun varmere i vejret, og det kan derfor være en god íde allerede nu at behandle ens kæledyr for flåter, inden temperaturen stiger yderligere. Mogens Brix fortæller, at det er en god idé at behandle ens kæledyr, selvom de ikke har vist tegn på flåtbid. 

Sådan forebygger du flåtbid

  • Brug repellent flåtmidler. Det kan være pipetter, tabletter og/eller halsbånd, som kan bruges igennem hele flåtsæsonen. Ved mild vinter kan midlerne bruges hele året.
  • Kig og mærk efter flåter mindst én gang om dagen. De sætter sig gerne under kæben, rundt om halsen, i armhuler, i lysken og under halen. Det gælder både, hvis kæledyret har været i skov, byparker eller villakvarterernes græsplæner. 
  • Hold behandlinger til forskellige dyr adskilt. For eksempel tåler katte ikke hundebehandlinger, som kan gøre dem meget syge.