Kom på vild virtuel skovvandring i Nordsjælland

Om få år skal Danmarks første naturnationalparker være klar. Én af dem ligger i Nordsjælland.

I to store områder i Nordsjælland henholdsvis og Kronjylland skal naturen vokse frit.

Her skal naturen have lov til at være natur på dens egne præmisser, lyder det fra regeringen, SF, Enhedlisten, Radikale Venstre og Alternativet, som står bag aftalen om at etablere de nye områder som såkaldte "naturnationalparker".

Det betyder, at der skal være store græssende pattedyr, urørte løvskove og masser af plads til, at vilde dyr og planter kan trives.

Planen var, at miljøminister Lea Wermelin (S) mandag og tirsdag skulle være til stede ved informationsmøder med de lokale borgere om planerne for de nye naturnationalparker mandag og tirsdag - men som med så meget andet, har den verdensomspændende corona-pandemi sat en stopper for at mødes fysisk.

I stedet bliver møderne afholdt digitalt, hvor man kan komme på en virtuel skovvandring og stille spørgsmål om projektet.

- Vi skal passe bedre på vores natur, og i Danmarks to første naturnationalparker skal naturen have plads til at udvikle sig på mere naturlige præmisser. Her skal store græssende dyr være med til at skabe en afvekslende og spændende natur fuld af levesteder for andre dyr og planter, og samtidig give nye og spændende muligheder for, at man kan komme ud og opleve den vilde natur.

- Naturnationalparkerne skal også være de lokale borgeres. Derfor har jeg inviteret til et informationsmøde, hvor jeg kan få input til den videre proces. Selvom vi ikke kan afholde arrangementerne med fysisk fremmøde, er jeg sikker på, at vi kan få en god dialog online, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

(Arkivfoto) Naturnationalpark Gribskov skal have lov at stå uberørt hen, hvor naturen kan brede sig.
(Arkivfoto) Naturnationalpark Gribskov skal have lov at stå uberørt hen, hvor naturen kan brede sig.
Foto: Esben Salling/Ritzau Scanpix

30 millioner kroner og 1,9 hektar vild natur

I alt er der afsat 30 millioner kroner til at etablere de to naturnationalparker, men staten vil også søge om midler fra EU LIFE og fra puljen til urørt skov.

Samlet set forventes de nye naturnationalparker at dække et område på i alt cirka 1.900 hektar.

Møderne har været annonceret på Naturstyrelsens hjemmeside, hvor interesserede borgere har kunnet tilmelde sig fysiske møder.

På grund af corona-situationen streames de dog på Facebook i stedet.

For Gribskov bliver arrangementet streames på Miljø- og Fødevareministeriets Facebook-side den 29. september fra kl. 17.15 og varer omkring en time og femten minutter.

Ud over ministeren deltager Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S) og Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost (NytGribskov).

Du kan følge med i det virtuelle møde ved at klikke her.