DSB lancerer fem tiltag mod coronavirus

DSB og Metroselskabet skruer blandt andet op for afgangene for at undgå, at de rejsende står tæt i toget.

DSB og Metroselskabet planlægger at indsætte ekstra togmateriel for at fordele trafikken over flere afgange.

Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker efter dagens melding fra regeringen om, at der vil blive indført særlige regler for offentlig transport for at undgå unødig smitte med den ny coronavirus, covid-19.

Metroselskabet uddyber, at man vil køre med maksimal kapacitet fra 06.00 til 20.00 om aftenen for at sikre mindre trængsel.

Pressekoordinator Kåre Møller Madsen oplyser, at Metroselskabet allerede har oplevet et fald i passagerer de seneste dage på under 10 procent.

- Så der er allerede mere plads i metroen end normalt, siger han.

Derudover intensiverer Metroselskabet rengøringen af vognene i løbet af dagen ud over deres normale rengøring.

Fokuserer på information til borgerne

Ifølge Movia har man som det første og vigtigste koncentreret sig om, at få myndighedernes opfordringer til borgere og kunder så bredt ud som muligt.

- Som statsministeren sagde på pressemødet i dag, kan situationen ændre sig meget hurtigt, og det er nødvendigt, at vi alle tager situationen alvorligt. Derfor har vi fokuseret på information om ændret adfærd til borgerne først og fremmest, siger Camilla Struckmann, kommunikationsdirektør i Movia, til TV 2 Lorry.

Man opfordrer samtidig alle til at følge med på coronasmitte.dk, vise hensyn til hinanden, holde afstand, rejse uden for myldretiden, hvis det er muligt, og lade være med at rejse med bus, tog eller metro, hvis man er syg eller formoder at være smittet.

Deruover følger trafikselskabet tæt med i, om opfordringen til borgerne virker, så trængslen bliver mindre og kunderne fordeler sig mere jævnt i trafikken hen over døgnet.

- I Movia er vi også i fuld gang med at se på, hvordan vi i øvrigt kan efterleve myndighedernes opfordring. Vi har tæt dialog med de mange busoperatører, og vi følger myndighedernes krav om en grundig rengøring af busser og toge en gang i døgnet. Vi ser også på, hvor der kan være behov for at sætte ekstra kapacitet ind.  

- I dag har vi fokuseret på information til borgerne. Det er vigtigt, at vi passer godt på hinanden og tager hensyn til de særligt sårbare og svage, siger Camilla Struckmann.

Regeringen: Undgå myldretrafik

Regeringen opfordrer også de rejsende til at bruge offentlig transport udenfor myldretiden for at inddæmme corona-smitte.

- For rigtig mange mennesker er den kollektive trafik en del af hverdagen, hvor man kan komme ud for at stå eller sidde tæt på andre mennesker, udtaler transportminister Benny Engelbrecht (S).

- I den aktuelle situation med coronavirusset opfordrer vi derfor de rejsende til at være hensynsfulde over for hinanden og særligt over for de ældre medrejsende.

I Transportministeriets pressemeddelelse fremgår det desuden, at man også opfordrer transportudbyderne til at være særligt opmærksom på rengøring af fælles kontaktflader som håndtag og stopknapper.

DSB lancerer fem tiltag 

I kølvandet på regeringens strategi om at inddæmme spredningen af coronasmitten iværksætter DSB nu en række initiativer, lyder det i en pressemeddelelse. Tiltagene iværksættes onsdag.

De fem tiltag er:

  1. Længere tog: DSB vil også køre med lange tog uden for myldretiden for at sikre bedst mulig plads til de rejsende.
     
  2. Ingen kontanter: DSB vil ikke modtage kontant betaling i togene.
     
  3. Mere personale: DSB vil indsætte personale på de mest kritiske trafikknudepunkter, der kan vejlede passagerne.
     
  4. Refundering af billetter: Alle DSB-billetter kan refunderes uden gebyr, også ikke-refunderbare billetter som eksempelvis Orange billetter.
     
  5. Samarbejde om kommunikation: DSB vil sammen med de øvrige parter i den kollektive transport forstærke kommunikationen overfor kunderne som følge af Corona-virus.

 

Kilde: DSB

Sent tirsdag eftermiddag meddeler de danske sundhedsmyndigheder, at 256 personer er bekræftet smittet med coronavirus, og 1101 personer er aktuelt i coronakarantæne.

Opfordringer til de rejsende fra Transportministeriet:

1. Gå eller tag cyklen ved kortere ture

Skal du blot en kort tur, overvej da om det er muligt for dig at cykle eller gå. På den måde undgår du tæt kontakt under transporten, og du giver andre rejsende – som ikke har samme mulighed – bedre plads i den kollektive trafik.
 

2. Rejs uden for myldretiden

I myldretiden kan passagerne med den kollektive trafik komme ud for at skulle stå særligt tæt i busser, tog og metro. Overvej om du har mulighed for at rejse uden for myldretiden, ved fx at flytte din aftale eller møde lidt tidligere eller senere på arbejdspladsen.
 

3. Vis hensyn til andre rejsende

Host og nys ikke i retningen af dine medrejsende. Skal du hoste eller nyse, gør det da i dit ærme eller i et medbragt engangslommetørklæde. Vær særlig opmærksom på ikke at hoste eller nyse i nærheden af ældre medrejsende.
 

4. Husk den gode håndhygiejne

I den kollektive trafik er det ofte nødvendigt at holde fast for at holde balancen. God og grundig håndhygiejne er effektivt ift. forebyggelse af coronavirus. Vær derfor opmærksom herpå, når du er eller har været i direkte kontakt med de fælles berøringsflader (håndtag, stopknapper m.v.) med andre rejsende.
 

5. Rejs ikke med kollektiv trafik, hvis du er syg, eller formoder at være smittet

Er du syg eller formoder du, at du er smittet, så tag hensyn til andre ved ikke at rejse med den kollektive trafik.

 

Kilde: Transportministeriet