Regeringens nyligt afsluttede økonomiske aftaler for regionerne og kommunerne sætter fokus på nye botilbud til en særlig gruppe psykisk syge borgere.
Et såkaldt mellemtilbud til den gruppe borgere, der er for syge til at være på et kommunalt bosted, men ikke syge nok til at være indlagt på et psykiatrisk hospital.
- Jeg er super glad for aftalen. Det betyder, at vi er lykkedes med at trænge igennem med vores budskab, siger Københavns Socialborgmester Jesper Christensen.
Siden drabet på en sosu-assistent på København Kommunes socialpsykiatriske bosted Center Lindegården i Roskilde, har borgmesteren foreslået et mellemtilbud.
Problemet i dag er nemlig, at de ansatte på er kommunalt bosted arbejder under serviceloven, der ikke giver lov til at tvinge beboerne til at tage deres medicin, eller til at forhindre dem i at tage stoffer.
Hvordan mellemtilbudet skal drives, er der ikke bud på i den økonomiske aftale. Konkrete tiltag vil blive lagt frem inden udgangen af august, står der.
En ting, der heller ikke fremgår af den økonomiske aftale, er økonomien bag. Det skuffer fagforeningen Socialpædagogerne.
- Økonomiaftalen for kommunerne og regionerne er i forvejen stram, så jeg kan ikke forestille mig at der kommer ekstra penge. Men vi ved, at hvis der skal laves en ordentlig faglig indsats, så kommer det til at koste, siger formand Benny Andersen.
Aftaleteksten peger på, at der kan findes midler gennem satspuljen. En pulje til blandt andet sociale indsatser, der hvert år uddeles af regeringen efter aftale med satspuljepartierne.
Men det er ikke godt nok, mener formand for fagforeningen FOA, Dennis Kristensen.
- Der er brug for en varig indsats. Derfor skal den her indsats normaliseres og komme på finansloven, så man ved, hvad man har at gøre med, og man ved, at man har det permanent, siger han til TV 2 Lorry.
Den københavnske socialborgmester medgiver, at en finansiering gennem satspuljemidlerne kan være et problem. Han kan dog ikke selv finde pengene i kommunens budget.
- Vi kan ikke løfte serviceniveauet meget inden for det område, med den økonomiske aftale der nu er lavet. Vi har behov for at få penge fra enten satspuljemidlerne eller på anden måde, siger Jesper Christensen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra socialminister Karen Ellemann, der er i USA.