Se TV 2 Lorrys Søndagsmagasin 'Kongehallen i Sagnlandet' , der går i dybden med det imponerende byggeri, nederst i artiklen.
Sagnlandet Lejre kan igen lade champagnepropperne springe.
Det populære formidlingssted har nemlig modtaget endnu en pris for genskabelsen af Kongehallen, der er en rekonstruktion af Danmarks største hus fra oldtiden.
Denne gang er det Snedkerprisen, som uddeles af Københavns Snedkerlaug.
"I den nye kongehal, som er den værdige modtager af Snedkerprisen 2020, er vikingernes imponerende træskærerarbejde vakt til live med en blanding af CNC-teknik og traditionelt træskærerarbejde. Fortidens udsmykning er gjort mulig med nutidens omkostningsniveau, kongernes hal er vakt til live – og resultatet gør snedkerhåndværket ære", lyder det i begrundelsen.
Med hæderen følger et beløb på 150.000 kroner.
Tidligere i år er Sagnlandet Lejre blevet tildelt Amalienborgprisen, der uddeles af Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, hvor det især var arbejdet med Kongehallen, der gjorde udslaget.
Respekt for 700-tallets snedkere
Kongehallen er Danmarks største vikingehal og måler 61 meter i længden og 10 meter i højden. Der er blevet brugt over 1.000 tons dansk egetræ i processen.
Hallen blev indviet den 17. juni af dronning Margrethe, og havde inden da været på tegnebrættet og undervejs i 10 år.
- Gennem vores arkæologiske research og stærke samarbejde med nutidens dygtigste håndværkere, skovbrugere og arkitekter, har vi fået ny forståelse og enorm respekt for de ukendte tømrere, snedkere og billedskærere, der i 700-tallet udtænkte, skabte og udsmykkede den oprindelige kongehal, siger Lars Holten, direktør for Sagnlandet Lejre, i en pressemeddelelse.
Det er tredje gang Københavns Snedkerlaug uddeler Snedkerprisen. Tidligere har blandt andet michelinrestauranten Noma modtaget prisen for opførelsen og indretningen af det nye Noma på Holmen.
Indvielse kortvarigt i fare
Kongehallen er hovedattraktionen i et område med navnet Sagnkongernes Verden, som er et forsøg på at genskabe den kongehal fra omkring 700-tallet, der få kilometer fra Sagnlandet Lejre i 2009 blev udgravet af Roskilde Museum som det største fund af af sin slags hidtil.
Hallen blev fundet på en mark ved Gl. Lejre, og sammenholdt med andre fund fra området tyder det på, at hallen og området kan have været hovedsæde for det daværende samfunds top i en tid, hvor Danmark stod på tærsklen til vikingetiden.
Her lever historien
- Sagnlandet Lejre åbnede i 1964 under navnet Historisk-arkæologisk Forsøgscenter og blev grundlagt af Hans Ole Hansen.
- Centeret ligger i Lejre Kommune, og det fortæller en stor del af Danmarkshistorien med afsæt i jægerstenalderen og helt frem til landbotiden.
- Centeret satser på levendegørelse af fortiden og en undervisning, der aktiverer de besøgende. Dem er der mere end 60.000 af om året.
Projektet er realiseret med støtte fra to store fonde, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden, som har doneret henholdsvis 65 og 10 millioner til projektet.
Indvielsen af Kongehallen kom ellers kortvarigt i fare, da coronakrisen ramte og Sagnlandet Lejre var tvunget til at lukke midlertidigt.
De manglende indtægter fra gæster betød, at man stod med frygten for at måtte dreje nøglen om.
Hjælpepakker fra regeringen, Amalienborgprisen på 300.000 kroner samt 325.000 kroner i donationer fra en støttegruppe på Facebook hjalp dog med at holde skruen i vandet.
Se TV 2 Lorrys Søndagsmagasin 'Kongehallen i Sagnlandet' , der går i dybden med det imponerende byggeri, herunder: