22-årig VVS’er: ”Jeg får kommentarer om mit køn hver dag”

Louise Tingvold trives i et mandsdomineret fag med en direkte jargon, men er træt af det konstante fokus på, at hun er kvinde.

22-årige Louise Tingvold er sammen med en lærling på Amager i gang med at udføre et job, som hun selv beskriver som ”rigtig beskidt arbejde”. Det flyder med spildevand fra en fiskebutik og en slagter der, hvor de skal montere en ny faldstamme.

- Det er jo ikke det nyeste, der kommer ud af de rør, så der lugter ikke så hyggeligt, men det er en del af charmen ved at gå på arbejde, griner Louise Tingvold, der blev færdiguddannet VVS-energispecialist for et halvt år siden.

VVS-faget er branche domineret mænd, men Louise Tingvold fra Hvidovre trives i en mandsdomineret branche, hvor man siger tingene direkte uden omsvøb. Men hun er træt af det fokus, der ofte er på hendes køn.

- Det et er tæt på hver dag, at jeg får kommentarer, der er knyttet til mit køn. Det mest befriende er at komme ind til en kunde, hvor der slet ikke bliver nævnt noget om, at man er kvinde.

KVINDEKAMPEN 2020 

Sofie Lindes snart ikoniske tale om sexchikane til Zulu Comedy Awards har genantændt en kvindekamp. Om lige rettigheder, sexisme og lige løn. Kvindekampen i dag er kendetegnet ved at være langt bredere og mere broget end tidligere, og i denne serie portrætterer vi en række kvinder, der kæmper hver deres kamp. Se hele serien her

Kunder kommenterer køn

Det er sjældent, at kunderne omtaler hendes køn negativt, men bare det, at det bliver påtalt, frustrerer Louise Tingvold. Men det er heller ikke svært for hende at komme i tanker om direkte nedladende kommentarer, blandt husker hun en episode, hvor hun skulle udføre en opgave for en mandlig kunde:

- Jeg banker på og siger: ”Nu er VVS’eren her”, og så svarer han, ”Jamen, jeg venter jo stadigvæk på ham”. Det tog jeg personligt i forhold til, at han tvivler på, om jeg kan udføre mit job lige så godt som mine mandlige kollegaer, og det synes jeg jo er noget fis, for hvorfor skulle jeg ikke være lige så god?”

quote Jeg er træt af at gå på arbejde og være mit køn og ikke bare VVS’er

Louise Tingvold 

Når Louise Tingvold er ude på en opgave med mandlige kolleger, oplever hun også ofte, at kunderne retter henvendelse til mændene og ikke til hende:

- Jeg tror ikke, at det er noget, kunderne gør bevidst. Jeg tror bare, at de er meget autoritetstro og tænker, at mændene har været i faget i længere tid. Også selv om det faktisk er en kollega, der er ude for at hjælpe mig. Jeg bliver en smule ærgerlig over det, for jeg kan jo lige så godt have styr på det.

Når Louise Tingvold ude på en opgave, oplever hun ofte, at kunderne helt instinktivt henvender sig til hendes mandlige kollega i stedet for hende. 
Når Louise Tingvold ude på en opgave, oplever hun ofte, at kunderne helt instinktivt henvender sig til hendes mandlige kollega i stedet for hende. 
Foto: David Essenbæk Jakobsen

Ligestilling er respekt 

Louise Tingvold drømmer om, at der komme flere kvinder i håndværkerbranchen, men hendes mål er ikke, at der kommer en ligelig fordeling af mandlige og kvindelige VVS’ere:

- Jeg mener, at en mandsdomineret verden indenfor nogle fag er helt okay. Ligestilling kan sagtens være, at der er 50/50 mænd og kvinder, men ligestilling kan lige så godt være, at de ting, jeg laver, bliver set på samme måde som det, mine mandlige kollegaer laver.

I dag er kun 9 % af det samlede antal beskæftigede inden for bygge-, anlægs- og installationsbrancherne kvinder. Louise Tingvold er overbevist om, at bare lidt flere kvinder i de brancher helt automatisk vil føre til færre fordomme og mindre opmærksomhed på køn:

- Den ligestilling, jeg drømmer om, er, at det skal føles helt normalt for mig at banke på, uden at Hr. og Fru Jensen står og tænker: ”Det var en kvinde, vi har haft i dag, det var mærkeligt, eller det har jeg ikke set før.” Det er mere den form for ligestilling, jeg ønsker.” 

Louise Tingvolds drøm er ikke, at der kommer lige mange mænd og kvinder i VVS-branchen, men i stedet at kvinder bliver mødt med lige så meget respekt som mænd. 
Louise Tingvolds drøm er ikke, at der kommer lige mange mænd og kvinder i VVS-branchen, men i stedet at kvinder bliver mødt med lige så meget respekt som mænd. 
Foto: David Essenbæk Jakobsen

Kampen for flere kvinder 

I kampen for at få flere kvinder ind i håndværkerbranchen er Louise Tingvold blevet en del af organisationen Boss Ladies, der netop arbejder for at stimulere piger og kvinders lyst til at uddanne sig inden for den branche.

Louise Tingvold turnerer sammen med en række andre kvindelige håndværkere rundt på folkeskoler i håbet om, at hun måske om nogle år kunne stå og samle møgbeskidte rør i en kælder på Amager med en kvindelig lærling:

- Jeg er træt af at gå på arbejde og være mit køn og ikke bare VVS’er. For jeg tror ikke, at mine mandlige kollegaer går på arbejde og tænker, at de er mandlige VVS’ere.