Larmende dieseltog har plaget naboer til station: Nu reagerer DSB

Det skal være slut med at svinende dieseltog holder i tomgang på Køge Station.

Køge Station vil året ud jævnligt få besøg af svinende dieseltog af lidt ældre dato, der kører mellem Køge og Nykøbing Falster.

Togene er indsat, mens jernbanestrækningen mellem Ringsted og Næstved renoveres - og pendlerne sydfra skal så skifte på Køge Station for at komme videre mod Roskilde eller hovedstaden.

Men de gamle dieseltog har allerede i flere måneder været til gene for naboerne til stationen.

Det oplyser Køge Kommune i en pressemeddelelse. 

Også Niels Rolskov (EL), der er formand for Klima- og Planudvalget, langer ud efter dieseltogene.

- Når de tog tager ophold på Køge Station, både larmer og sviner det til gene for ikke mindst naboerne. Det vil vi naturligvis gøre, hvad vi kan, for at undgå. Desværre er det ofte sådan, at store omlægninger kræver ofre, mens de står på. Men vi er i dialog med DSB om, hvordan vi kan mindske generne, siger formand for Klima- og Planudvalget, Niels Rolskov.

De gamle tog er ifølge DSB godkendt til at køre på strækningen og vil standse på Køge Station året ud.

Står i tomgang

Togene har især været generende, fordi de har stået i tomgang på stationen.

I en pressemeddelelse fra Køge Kommune onsdag eftermiddag oplyser DSB dog nu, at man har fundet ud af, hvordan generne kan blive mindre.

Lokomotivernes motorer bliver nu slukket, lige så snart toget ankommet til Køge. Samtidig vil motoren først blive startet op igen, når det er absolut nødvendigt, siger underdirektør og chef for bæredygtighed i DSB, Aske Wieth-Knudsen, i pressemeddelelsen. 

- I modsætning til en bil, kan vi ikke bare dreje tændingsnøglen men har også adskillige sikkerhedsmæssige procedurer, som vi skal gennemføre ved en opstart. Det tager cirka 10 minutter, så generne forsvinder ikke fuldstændig, men vi har skærpet proceduren, så meget vi kan, så vi begrænser generne mest muligt. Det er samtidig en mere bæredygtig løsning, siger Aske Wieth-Knudsen. 

Niels Rolskov er glad for, at der nu bliver strammet op.

- Det er en god melding, vi har fået fra DSB. Nu bliver generne for naboerne forhåbentlig mindsket, uden at vi dermed helt undgår den støj og os, der følger med de ældre tog. Heldigvis er det led i en proces, der ender med noget godt for både passagerer og miljøet, siger Niels Rolskov.

Send dine oplevelser til kommunen

Kommunen vil derfor gerne høre fra borgere, der oplever gener ved den midlertidige togdrift.

Både DSB og Banedanmark har over for Køge Kommune beklaget de gener, som borgere i området har oplevet. En klage kan sendes til kommunen her.

Til gengæld kan køges borgere se frem til, at DSB fra december 2022 forventer, at der kommer fast togdrift mellem Køge og Nykøbing Falster - det vil dog foregå med eltog.