Skipper frygter for sikkerheden, hvis der indføres fri badning i havnen

Et politisk flertal arbejder for at indføre fri badning i Københavns Havn. Men det vil føre til ”det glade vanvid”, mener skipper og udlejer af sejlskib.

Jess Pedersen trimmer motor og pumper på den gamle skonnert Mira fra 1898, der ligger til kaj ved Christianshavns kanal.

Fra maj til oktober kan man leje skibet med besætning til mindre togter med udgangspunkt fra Københavns Havn. Men den garvede skipper frygter, at den ordning nu er på lånt tid.

Der er nemlig bred enighed i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune om at undersøge, hvad der skal til for at indføre fri badning i hele havnen – og ikke kun i badezonerne som nu. Og så bliver det ifølge Jess Pedersen svært og farligt at manøvrere skonnerten rundt mellem badegæster.

- Vi får en helt anden havn, hvis vi laver fri badning. Vi kan ikke blande skibstrafik og badning, det er det glade vanvid, det går ikke, siger han til TV 2 Lorry.

skonnert1

- Det, der gør havnen levende, vil forsvinde

I dag er det tilladt at bade fra 11 badezoner og tre såkaldte havnebade i Københavns Havn.

Står det til politikerne på rådhuset, skal det være tilladt at bade alle steder med få undtagelser, som så skal skiltes med badning forbudt.

Bliver det forslag ført ud i livet, vil det ændre havnen fuldstændigt, mener Jess Pedersen.

- Al den trafik, der i dag gør havnen levende, den vil forsvinde. Vi får et havnebad og ikke en havn, siger han.

200.000 bader ulovligt

Man kan dog argumentere for, at havnens badegæster er med til at gøre den levende. For at tage en dukkert i haven – uden for badezonerne - er populært som aldrig før.

By & Havn, der drifter havnen, skønner, at 200.000 årligt bader ulovligt udenfor badezonerne. Men bliver badezonerne nedlagt, vil man altså kunne bade lovligt mange flere steder end i dag.

- Det skal være tilladt alle de steder det ikke er forbudt. Det har vi bedt om at få en undersøgelse af, lyder fra den tidligere overborgmester Lars Weiss (S), der i dag er medlem af Teknik- og Miljøudvalget og har stemt for fri badning.

lars weiss

Hele havnen gives dog ikke frit

Lars Weiss forklarer, at forslaget dog i sidste ende stadig kan ende med at indeholde mange områder af havnen, hvor der skal skiltes med badeforbud.

- Det er ikke sådan at hele havnen bliver givet frit. Forudsætningen for, at man kan hoppe i havnen, er, at sikkerheden er i orden. Det betyder også, at der ikke skal være badning tilladt de steder, hvor der er skibstrafik. Der er risikoen simpelthen for stor, siger han.

Vil man også kunne bade frit inde i Christianshavns kanaler?

- I Christianshavns kanaler vil man højest sandsynligt ikke få lov. Ligesom der i det store avneløb også vil være steder, hvor man ikke får lov. Når en havnebus med relativt høj fart krydser havnen, så skal der selvfølgelig ikke være badende, hvor havnebussen sejler eller lægger til. Fuldstændig som denne skipper også skal have mulighed for at beholde det erhverv, han har.

Spørger man skipper Jess Pedersen, så ønsker han dog fortsat at holde sejlads og badende helt adskilt.

- Vi skal have nogle flere badezoner. Vi skal stadig adskille sejladsen og de badende, sådan vi alle kan være her, siger han.