Politiker vil navngive vej ved russisk ambassade efter Aleksej Navalnyj

Socialdemokraten Niels E. Bjerrum vil have ændret navnet på Kristianiagade, hvor Ruslands ambassade har adresse, til Aleksej Navalnyjs Gade og har bedt forvaltningen undersøge muligheden.

Lokalpolitikeren Niels E. Bjerrum (S), der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, ønsker at få ændret navnet på den vej, hvor den russiske ambassade ligger.

Aleksej Navalnyjs Gade, foreslår han, at Kristianiagade – som vejen på Østerbro har heddet siden slutningen af 1800-tallet – i stedet skal hedde.

Alternativt vil politikeren etablere en plads lige der, hvor Rusland aktuelt har sin ambassade, og navngive pladsen Aleksej Navalnyjs Plads efter den nu afdøde russiske oppositionspolitiker og Putin-kritiker.

Over for TV 2 Kosmopol er Niels E. Bjerrum (S) bramfri omkring bevæggrunden for sit forslag:

- Det er primært for at provokere og genere Rusland, siger han.

Symbolsk værdi

Den russiske politiker Aleksej Navalnyj døde fredag den 16. februar i en straffekoloni nord for polarcirklen.

Navalnyj var den måske mest kendte kritiker af Ruslands præsident, Vladimir Putin. Siden 2021 havde Navalnyj været fængslet, efter han blev pågrebet, da han vendte tilbage til Rusland efter at have været indlagt på et hospital på grund af en livstruende forgiftning.

Mens Danmark og en række andre lande har placeret ansvaret for oppositionspolitikerens død hos det russiske system, har Rusland afvist anklager om at have forårsaget Navalnyjs død.