Københavns første offentlige kønsneutrale toilet åbner under Rådhuspladsen

Kommunens syvende bemandede toilet genåbner under Rådhuspladsen, men denne gang som byens første kønsneutrale toilet.

Tissetrængende kan igen forrette sin nødtørft på det offentlige toilet under Rådhuspladsen, der de seneste år har været lukket på grund af metrobyggeriet.

Københavns Kommune har i den forgange uge genåbnet det bemandede toilet, der har eksisteret siden 1943, men det nye toilet er dog ikke som det gamle af slagsen.

I stedet for at være kønsopdelt for mænd og kvinder er det nye toilet Københavns første kønsneutrale – eller ”all gender” om man vil.

Det glæder teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL):

- Alle skal kunne komme på toilettet i København, og det er vigtigt, at vi sender et klart signal om, at man er velkommen, uanset hvordan man identificerer sig, og jeg vil fortsat have fokus på at indrette en by, hvor alle kan føle sig trygge og velkomne, siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.

For at sikre, at alle – også non-binære – gøres opmærksomme på, at toilettet er for netop alle, har kommunen opsat skilte påskrevet ”Toilet for alle” og ”All genders”.

Til at starte med opsættes skiltene som et forsøg, hvor man tester, om københavnere og turister kan afkode, at der er tale om et skilt til et toilet.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Ganske symbolsk er de nye, kønsneutrale toiletter regnbuefarvede.
Ganske symbolsk er de nye, kønsneutrale toiletter regnbuefarvede.
Foto: Københavns Kommune

Landsforening håber, initiativ vil udbredes

Københavns Kommune har inddraget Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner – LGBT+ i udformningen af det nye kønsinkluderende logo. Her glæder man sig over kommunens initiativ.

- Det offentlige rum skal være et trygt rum for alle – også for dem der hverken identificerer sig som mand eller kvinde, og som derfor står i et dilemma, hver eneste gang de skal benytte et kønsopdelt toilet, siger Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef for LGBT+ Danmark og fortsætter:

- I LGBT+ Danmark sætter vi derfor stor pris på Københavns Kommunes initiativ om kønsneutrale toiletter og ikke mindst på, at vi er blevet inddraget i processen. Vi håber, det er en fremgangsmåde, som vil fortsætte og sprede sig til andre kommuner.

Artiklen fortsætter efter billedet.

De syv bemandede toiletter i Københavns Kommune benyttes årligt af mellem 2,5 og 3 millioner.
De syv bemandede toiletter i Københavns Kommune benyttes årligt af mellem 2,5 og 3 millioner.
Foto: Københavns Kommune

Over 100 år gammelt påfund

Byens bemandede toiletter er meget populære blandt københavnere og turister, og har de seneste år haft stadigt flere besøgende.

De seneste år har et sted mellem 2,5 og 3 millioner brugt de gratis toiletfaciliteter.

Københavns Kommune huser syv bemandede toiletter. Det første af slagsen så dagens lys ved Amagertorv i 1902. Foruden Rådhuspladsen og Amagertorv kan tissetrængende københavnere finde bemandede toiletter i Nyhavn, på Israels Plads, på Nørreport, på Vesterbro Torv og på Trianglen.

Det genåbnede toilet under Rådhuspladsen er dog ikke det eneste kønsneutrale toilet i hovedstaden. På Frederiksberg har det genopførte spillested K.B. Hallen også indført multisex-toiletter.

Det tiltag berettede TV 2 Lorry om tilbage i 2019, og du kan se mere til dette i indslaget herunder: