Kan du hjælpe? Museum på jagt efter helt særlige minder om København

Københavns Bymuseum forbereder stor udstilling med arkitekttegninger af byens bygninger - men de skal også bruge borgernes private erindringer

"Byen på tegnebordet."

Sådan hedder en stort anlagt udstilling, der til februar åbner i Københavns Museum. Udstillingen viser et stort antal tegninger fra Stadsarkitektens Tegningssamling, der i alt rummer ikke mindre end 180.000 arkitekttegninger af københavnske bygninger. Mange af dem har aldrig før været vist offentligt.

Tegningerne kommer fra Stadsarkitektens Tegnestue. Her stod en større gruppe medarbejdere i en periode på lidt over 100 år for at tegne en lang række kommunale bygninger og tilbehør -  lige fra skoler og boliger til gadebelysning, gadeinventar og tekniske bygninger. 

Rigtige mennesker med rigtige minder

Men en ting er de tegninger, der siden blev bygget og arbejdet efter. Noget helt andet er de rigtige mennesker, der boede eller arbejdede i bygningerne, og som den dag i dag kan fortælle historier om, hvordan livet i og omkring byggerierne har været. Dem vil Københavns Museum gerne i forbindelse med.

 - Hvordan har det været at arbejde på det gigantiske rensningsanlæg ”Lynetten”, bo i kommunens voldboliger på Christianshavn eller spille bold og lege omkring Brønshøj Vandtårn, som står som skudt op midt i et villaområde? Ét er, hvad arkitekterne har tænkt, da bygninger og byrum var på tegnebordet – men hvordan har det været at leve og arbejde i og omkring de steder? Dét kunne vi godt tænke at vide mere om, og håber at byens borgere her kan hjælpe. Hvis du er heldig, der det dit minde, der kommer med i museets nye særudstilling ’Byen på tegnebordet`, udtaler museumsinspektør på Københavns Museum, Stefanie Høy Brink i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Herfra savnes der minder

Det er minder, som stammer fra en række helt konkrete bygninger og adresser, som museet gerne vil have fingrene i. Det gælder Voldboligerne på Christianshavn, Lyrskovsgade 8 til 38 på Vesterbro, Lynetten, Tinghøj Højdebeholder, Brønshøj Skole, Bellahøj Koblingsstation og Østre Elektricitetsværk.

Og sidder man nu med en god anekdote - eller et minde - fra et af de nævnte steder, så kan man sende en mail til museumsinspektør Stefanie Høy Brink på mail via P95R@kk.dk.

Efter planen skal udstillingen åbne den 5. februar.