I næsten syv år havde 56-årige Dorte Chabert fra Jyllinge stået på Rigshospitalets venteliste for at få en lungetransplantation. Og jo længere tid der gik, jo større blev sandsynligheden for, at Dorte Chabert ikke ville overleve hendes arvelige lungesygdom, alfa-1-antitrypsin-mangel.
Hendes lunger var nemlig så dårlige, at hun skulle have ekstra ilt tilført fra en slange gennem næsen. Men en artikel skrevet af udenlandske læger gav Dorte Chabert håb.
Det skriver Rigshospitalets medarbejdermagasin, IndenRigs.
Udenlandsk artikel fremlagde ny metode
Den lange ventetid skyldtes, at Dorte Chaberts blod indeholder så mange antistoffer, at stort set ingen donorer er egnede til den 56-årige kvinde.
Derfor var hun også ved at miste modet, indtil 2019 hvor overlæge Michael Perch fandt en artikel udgivet af hans kollegaer i Toronto, Canada. I artiklen blev en ny metode fremlagt for netop den form for lungetransplantation, som Dorte Chabert skulle gennemgå.
- Jeg har på det tidspunkt haft Dorte som patient i flere år uden at finde en egnet donor, så jeg tænker straks på hende. Her var hendes chance. Så vi er ikke længe om at sætte gang i forberedelserne for at afprøve metoden fra Toronto, fortæller Michael Perch, der er ansvarlig for lungesektionen på Rigshospitalet.
Den nye metode går ud, at i stedet for at vente på at en donor med den rette vævstype, blodtype og immunologisk profil dukker op, så kan lægerne fjerne de antistoffer, der fører til afstødning af donororganet. Dette gøres samtidig med transplantationen.
Opereret i år
Men selvom overlæge Michael Perch havde fundet en ny metode i 2019, som kunne hjælpe Dorte Chabert, måtte hun væbne sig med endnu mere tålmodighed.
Først i sommeren 2020 var der et sæt lunger på vej til den 56-årige sjællænder, som efter normale standarder ikke ville matche hendes kriterier. Men på grund af metoden fra Toronto kunne en lungetransplantation lade sig gøre.
Efter en seks timer lang operation vågnede Dorte Chabert op med nye lunger. Tiden efter skulle så vise, hvordan hendes krop reagerede på de nye organer.
Iltslangen er væk
Otte uger efter operationen er der ingen tegn på, at de nye lunger er blevet afstødt. Det har betydet, at Dorte Chabert har smidt iltslangen, så hun nu helt selv kan trække vejret.
- I starten fik jeg panikanfald bare ved tanken om at blive forpustet. Det hele er forandret nu. Jeg kan hjælpe med at lave mad, jeg kan gå ud til postkassen, jeg behøver slet ikke ilt mere. Før skulle jeg have 15 liter i minuttet. Jeg havde tre apparater stående, så der var lyd hele tiden. Jeg fik også ilt, når jeg sov. Og til sidst var de 15 liter heller ikke nok, siger Dorte Chabert.
Hun går nu til genoptræning i kommunen og mærker fremskridt hver dag.
- Jeg har lidt væske i benene, og det kan godt stramme lidt i arret, hvor jeg er syet sammen foran på brystbenet. Ellers har jeg det godt og er lykkelig for at have fået chancen for at se mine børnebørn vokse op, fortæller hun.