Højt eller lavt? Flere boliger eller mere byrum?
Når man bygger højt, bliver der mere plads til grønne områder
Sagen drejer sig om den gamle grå postterminal i København fra 1970'erne, som PostNord i 2015 solgte til en amerikansk kapitalfond og Danica Ejendomme. De nye ejere vil rive postterminalen ned og bygge nye højhuse på grunden.
Men området har længe været til debat, og der er fortsat stor uenighed om, hvad og hvordan der præcis skal bygges på den gamle Posthusgrund.
Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg har vendt fingeren nedad til de hidtidige planer for projektet, fordi det har været for stort og ville tage for meget lys for resten af byen, men Danica har stået fast på, at man vil bygge højt.
Højhusene er i den nye plan stadig over 100 meter, men de er placeret anderledes i arkitekternes nye forslag, hvor facaden til Bernstoffsgade også er ændret. Desuden indeholder projektet også 18-20 procent boliger - hvoraf hver fjerde skal være almen. I forbindelse med den tidligere politiske behandling har flertallet ønsket, at der bliver stillet krav om almene boliger i forbindelse med byggeriet.
Og det er nok til at stille Socialdemokratiet tilfredse, fortæller Jakob Hougaard, der er medlem af teknik- og miljøudvalget.
- Arbejdspladser og boliger midt herinde i byen synes jeg er fantantisk, siger han til TV 2 Lorry, og uddyber:
- Alternativet til at bygge høje byggerier er jo, at man skal bruge meget mere plads til byggeri, der er lavere. Når man bygger højt, bliver der mere plads til grønne områder. Derfor er det en måde, hvorpå vi kan sørge for, at København kan vokse, samtidig med at der er grønne områder, siger han.
Desuden påpeger han, at det er et optimalt sted til et byggeri med mange arbejdspladser.
Posthusgrunden
Kilde: Politiken
Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enhedslisten) står tilgengæld fast i sin kritik af projektet.
- Jeg er imod planerne for postgrunden her, fordi det simpelthen bliver for stort og for massivt. Højden bliver sådan, at Islands Brygge kommer til at ligge i skyggen om sommeraftenerne. Altså det er det niveau, vi taler om, siger han til TV 2 Lorry.
Ifølge projektbeskrivelsen vil skyggen dog kun ramme Bryggen i en halv time ved sommersolhverv d. 21. juni.
Han påpeger, at man før er gået galt i byen, når man har bygget i højden.
- Når man ser på Carlsberg og de rædsler, som kom op derude. Så kan man se, hvor slemt det kan gå. Carlsbergs højhuse står for mig, som noget af det værste man kunne bygge i det 21. århundrede, siger han.