Naturen i byen: Guide til tre af Københavns oaser

Os fra biler, støj og alt for meget asfalt. Det er hverdagen på stenbroen. Men mellem asfalt og store bygninger kan du også få en ægte naturoplevelse.

Naturen er underfundig - og til tider langt væk.

Det gør sig særligt gældende for storbyboerne, der som oftest ser sort asfalt, metrobyggeri, høje bygninger og masser af biler. Men faktisk er naturen slet ikke så langt væk.

Så trænger du til en tur i det grønne, så se med her på listen herunder, hvor vi giver fire forslag til den naturhungrende.

Amager Strandpark

Dansk kyst mod Øresund. Det sælger vel nærmest sig selv.

Kun fem kilometer fra Rådhuspladsen ligger Amager Strandpark. Den næsten tre kilometer kunstige ø, der bugter sig ud for den gamle Amager Strand, blev bygget i 2005 - men siden 1930'erne har stranden været åben som badestrand.

Gå turen fra badeanstalten Helgoland i nord til Femøren i syd og oplev den hvide sandstrand og de mange københavnere der søger til åndehullet i sommermånederne.

Sydhavnstippen

Er man ved Sydhavnstippen, kan det være svært at forstå, at man er midt i storbyen.

Naturarealet, der ligger med udsigt til det fuglebeskyttede område Kalveboderne, er 50 hektar stort og nærmest ukendt for mange københavnere.

Naturen er selvgroet og fredet og kendetegnes ved, at vegetationen er opstået spontant ovenpå byggeaffald og restjord, der blev smidt i vandet i perioden 1945 til 1973.

Et frivilligt fårelaug har til opgave, at der hvert år kommer en fåreflok og græsser området ned, så det ikke gror helt til. Fårene på tippen kan mødes ved en gåtur i området.

Området har både et rigt plante- og dyreliv, der blandt andet byder på bærbuske og frugttræer, intet mindre end 150 fuglearter og masser af forskellige insekter. I vandet omkring Sydhavnstippen er det blandt andet muligt at se sæler.

Aktivitetslivet er også i top på Sydhavnstippen, hvor man kan få en guidet tur i området af naturskolen, der er tilknyttet til området, ligesom man på egen hånd kan kaste sig ud i vandreture, bærplukning, urtejagt og langrendsski om vinteren.

Utterslev Mose

Den gamle mose er blevet voldsomt indskrænket af Københavns vokseværk, men det er stadigvæk muligt at opleve mosens store søer, rørskoven og diverse småsøer.

På det længste stykke er området tre kilometer langt, men går man langs stierne omkring Vestmosen, Midtmosen og Østmosen bliver turen i alt ni kilometer lang.

Der er en næsten sammenhængende bevoksning hele vejen rundt om mosen. Nogle steder har det grønne karakter af vaskeægte natur med enge, buskadser og trægrupper, mens de veltrimmede græsarealer og stisytemer er mere parklignende.

Mosen var oprindeligt en stor sø, der fra slutningen af 1500-tallet til 1859 leverede drikkevand til tørstige københavnere. 

Det var først i 1943, at Utterslev Mose var endelig anlagt som naturpark.

Mosens mest iøjnefaldende beboere er nok de store flokke af grågæs. Når de store flokke gæs vender tilbage til mosen efter den kolde vinter, så kan de både høres og ses, mens de græsser i området.