Hjertevarm behandling: Sygeplejerske giver varmt tøj til udsatte patienter

Ingen patienter skal gå frysende hjem fra Amager Hospital, mener Maria Altschuler.

Det sker flere gange om ugen, at socialsygeplejerske Maria Altschuler på Amager Hospital løber en tur op til sit særlige depotrum. 

Her finder hun jakker, trøjer eller sko i de rette størrelser til hendes patienter, når de skal udskrives. 

De er nemlig ofte hjemløse eller udsatte, som mangler varmt tøj i de kolde vintermåneder, og dét har Maria Altschuler tænkt sig at gøre noget ved. 

- De bliver simpelthen så glade, når de får tøjet. Mange spørger, om jeg er sikker på, at de må beholde det og tilbyder ovenikøbet at aflevere det tilbage, siger Maria Altschuler i et Facebook-opslag, som hospitalet netop har delt. 

Gav sin søns sko væk

Tøjet er ikke noget, som socialsygeplejersken selv køber, men det er noget, hun samler ind blandt kollegaer, bekendte og familiemedlemmer.

Den idé fik hun for et par år siden, da hun skulle udskrive en patient, der ikke havde sko på. 

- Jeg vidste at min søn havde flere aflagte gummisko i den størrelse, patienten brugte, så jeg bad ham cykle herhen med et par, så jeg kunne sende patienten godt ud af døren, forklarer hun. 

Sidenhen er det taget så meget om sig, at hun har indrettet et tomt depotrum på hospitalets øverste etage, hvor der er plads til tøj i forskellige størrelser og stilarter. 

- Det jeg mangler allermest er sko i størrelse 43, siger hun. 

Socialsygeplejerskerne hjælper udsatte

I facebookopslaget forklarer hun desuden, at hun har lavet en aftale med hospitalets sengeredning, så de gemmer gamle dyner, når de alligevel skal smides ud:

- Hvis man sover på gaden, er en dyne en stor hjælp. Så det giver virkelig mening, når man ser, hvor glade de bliver, siger hun. 

Socialsygeplejerskerne tager sig af gadens folk og udsatte, når de indlægges. Stillingen blev "opfundet" på Bispebjerg Hospital og var egentlig et pilotprojekt tilbage i 2006. 

I dag er der en socialsygeplejerske ansat på 10 forskellige hospitalsadresser i Region Hovedstaden. Tanken er, at de skal bygge bro mellem personalet og de udsatte - og samtidig sikre tryghed på afdelingerne.