Farvel og tak for mad til Papirøen: Blev større end Zoo

Copenhagen Street Food holder i dag lukningsfest efter fire år, der har gjort madmarkedet til en af Københavns mest besøgte attraktioner.

Et madmarked i en gammel nedslidt lagerhal afsides på havnen. Mange var skeptiske, da Copenhagen Street Food for 3,5 år siden slog dørene op.

Men madmekkaet modbeviste kritikerne og har med halvanden million gæster både i 2016 og 2017 udviklet sig til en større turistattraktion end selv Københavns Zoo. Nu må succesen dog vige pladsen for et byggeprojekt med ejendomme og en svømmehal på Papirøen, så i dag blev der afholdt lukningsfest.

- Det er vemodigt. Jeg ved, København er ked af det. Men vi er jo glade for det, som København har givet os tilbage, og det præg vi har sat på byen, siger en af stifterne Dan Husted.

Copenhagen Street Food er historien om den grimme ælling i den gamle lagerhal til avispapir, der har fundet sin plads blandt de smukke svaner fra Skuespilhuset og Amalienborg. Fra 10 madboder ved åbningen i 2014 til nu 39 af slagsen med mad fra 13 forskellige lande.

- Da jeg stod herude i februar måned 2014, da kiggede folk på mig og rystede på hovedet. Men det har vist sig, at vi godt kunne det her, fordi københavnerne har en stor nysgerrighed.

- Vi favner bredt. Vi inkluderer og ekskluderer ikke. Vores aldersgruppe de sidste fire år har været fra 0 til 99 år, og der er plads til alle; jakkesæt, hiphoppere, hipstere, børnefamilier. har været en legeplads og et frirum i København, forklarer Dan Husted om succesen. 

Copenhagen Street Food har hele tiden levet på lånt tid, for grunden var allerede solgt, da madmarkedet rykkede ind på en lejekontrakt. Men i kølvandet følger nye madmarkeder på blandt andet Refshaleøen. Så missionen om at få streetfood på københavnernes menukort er lykkedes.

- Det har været en fantastisk rejse, og vi er så glade og stolte over alle dem, der har været med til at lave det her projekt. Og vi skal nok komme tilbage igen, lyder det fra Dan Husted, der også bliver en del af det nye madmarked på Refshaleøen bare et par kilometer væk.

Springbræt for nye madeventyr

Selvom Copenhagen Street Food lukker, så er det snarere "på gensyn" end "farvel" for flere af stadeholderne.

For mange af dem har brugt stedet som et springbræt mod nye madeventyr. En af dem er Toni Jørgensen, der i to og et halvt år har solgt andeburgere fra sin madvogn Duck It.

- Det her sted har vendt op og ned på mit liv. Jeg har mødt dejlige mennesker og fået en god økonomi, så jeg kan realisere de ting, jeg drømmer om, siger han.

Toni Jørgensen er egentlig uddannet skuespiller, så det var en noget uprøvet kok, der dengang fandt på at pille mørt kød af andelårsben og putte det i burgere.

Men siden han rykkede ind i Copenhagen Street Food er det gået stærkt. Den bare seks kvadratmeter store madbod rundede sidste år en omsætning på 13 millioner kroner, og nu er andeburgeren blevet flyvefærdig til at stå sin prøve ude i den store verden. 

- I 2018 skal vi til USA til New York og L.A., så skal vi gerne til Frankrig, Vietnam og London, og så er vi allerede i Oslo nu.

- Så det har været en sjov historie fra at stå i en gammel container og pille kød af benene, til at det er blevet denne her vanvittige forretning, siger Toni Jørgensen, der udover Papirøen siden har etableret sig syv andre steder i Danmark.

Selvom der i dag er lukningsfest i Copenhagen Street Food, så kan man kigge forbi og hjælpe med at spise helt op frem til på fredag.