Der bliver stadig sejlet alt for hurtigt i Københavns Havn.
Her 14 dage efter den tragiske ulykke, der kostede to amerikanske kvinder livet, efterlyser de lokale sejlere stadig konkret handling fra Københavns Kommune.
Og det får de et konkret løfte om nu.
Vi må få afsat de penge, der skal til for at få spærret af, så vandscooterne ikke kan komme ind i havnen og hvis de gør det, at man så kan få lukket af med en mekanisme, så kan man fange dem derinde
Lover nu handling
Efter at TV 2 Lorry har henvendt sig til kultur- og fritidsborgmesteren melder han nemlig nu ud, at han bakker op om flere sejleres forslag om at regulere de ti såkaldte stigborder, der er i havnen.
Det gør det muligt at lukke af for den sydlige indgang til Københavns Havn.
Ønsket er, at otte af stigborderne spærres permanent af, mens de resterende to kan lukkes midlertidigt ned, når der er vanvidssejlere på spil. På den måde kan politiet trænge de skyldige op i en krog og fange dem.
- Vi må få afsat de penge, der skal til for at få spærret af, så vandscooterne ikke kan komme ind i havnen og hvis de gør det, at man så kan få lukket af med en mekanisme, så kan man fange dem derinde, siger Carl Christian Ebbesen, Dansk Folkeparti, til TV 2 Lorry.
Må væbne sig med lidt tålmodighed
Han bidrager gerne med "det, der skal til".
- Det kan godt være, det kommer til at koste os nogle penge at få lavet en afspærring ind til selve havnen. Det tager jeg gerne initiativ til, siger han og understreger dog, at det er By & Havn, der er kommunens havnemyndighed, at opgaven hører hjemme.
Men, tilføjer han:
- Hvis de har brug for noget hjælp eller understøttelse, stiller jeg mig gerne til rådighed.
Det er ifølge ham vigtigt at handle så hurtigt som muligt, men brugerne af Københavns Havn må væbne sig med lidt tålmodighed. Pengene til en løsning skal nemlig findes først.
- Dansk Folkeparti vil afsætte de penge, der skal til, så vi kan få spærret af. Det kræver nogle penge, og det er vi nødt til at tage med i budgetforhandlingerne. Det er selvfølgelig klart, at det kan have lidt længere udsigter, siger Carl Christian Ebbesen.
Indtil da er det ifølge kultur- og fritidsborgmesteren politiet, der skal opgradere sine indsatser.
Fartsynderne er der stadig
I mellemtiden er der fri passage til at sejle i høj fart ind og ud af havnen gennem stigbordene. Det oplever TV 2 Lorry også, da vi i dag var ved Bådklubben Valby for at tale med fritidssejleren Troels Brücker.
Her passerer en speedbåd langt hurtigere end de tilladte seks knob, der svarer til 11 kilometer i timen.
Forleden dag var den gal igen i Københavns Havn. Videooptagelser viser politiets jagt på fartsynderen, der sidenhen blev anholdt.
Min båd vippede så meget, at jeg mistede balancen fuldstændigt. Jeg kunne lige så godt være vippet over bord
Det glæder Troels Brücker, der selv kom til skade, da speedbåden passerede ham med omkring fire gange den tilladte hastighed.
- Min båd vippede så meget, at jeg mistede balancen fuldstændigt. Jeg kunne lige så godt være vippet over bord, siger han til TV 2 Lorry.
Savner handling
Det er langt fra første gang, at medlemmer i Bådklubben Valby oplever faren ved fartsyndere i havnen.
Men til trods for dødsulykken for nylig, savner sejlerne fortsat politisk handling fra Københavns Kommune og By & Havn.
- Nu har man i tre år – mindst – siddet på hænderne og ikke foretaget sig noget som helst. Det ligner et svigt, siger Troels Brücker.
I mandags sendte bådklubben derfor en række konkrete løsningsforslag til politikerne på Københavns Rådhus.
For det er ikke nok at ændre lovgivningen på landsplan. Der skal også lokal handling til, lyder det.
- Hvis man fra Christiansborgs side vil lave nummerplader, konfiskation og højere bøder, så kræver det jo, at man fanger de formastelige, siger Troels Brücker.