Byggeplaner jager lokalt fiskermiljø væk fra fredet område

Planerne om opførelsen af 550 nye boliger i den gamle Sydhavn i København truer det lokale fiskermiljø, der nu frygter at måtte lukke.

I Københavns Sydhavn ligger en af byens sidste originale fiskermiljøer. 

Gennem 30 år har den gamle fiskerhavn på Stejlepladsen været et fredet område, hvor Sydhavnens erhvervsfiskere holder til. På Stejlepladsen er der derfor skåret en del bundgarnspæle og tørret mange fiskenet - men nu kan den tid være slut. 

I aften vil et flertal i Københavns Borgerrepræsentation beslutte at opføre mere end 500 boliger ved den gamle fiskerhavn. Byggeriet skal være et alternativ til at bygge ved campinggrunden på Amager Fælled, der gik fri ved den nylige aftale om Amager Fælled. 

quote De har troet, at det var et lille klondike-samfund, hvor folk bare slår sig ned og ikke betaler deres skat. Men det er fandeme et fåtal.

Brian Kyed, Bundgarnsfisker Sydhavnen

Med boligplanerne rykker et nyt problem til den anden side af vandet, hvor en del fiskere nu har svært ved at se, hvor de skal fortsætte deres arbejde. En af dem er Brian Kyed, der til dagligt arbejder som bundgarnsfisker. 

- Jeg tror ikke, de har vidst, hvad det er, der foregår derude. De har troet, at det var et lille klondike-samfund, hvor folk bare slår sig ned og ikke betaler deres skat. Men det er fandeme et fåtal, siger han til TV 2 Lorry. 

 
 
Foto: Sean Bodin Images

Han forklarer, at havnen tværtimod er fuld af arbejdende folk, der bruger pladsen som et nødvendigt værksted til deres daglige opgaver. De nye byggeplaner giver derfor ikke plads til andet, end at fiskerne må lukke ned, mener Brian Kyed. 

- Jamen det er helt enkelt: hvis vi ikke har en plads, hvor vi kan tørre vores garn, så kan vi ikke få gang i værkstedet, fortæller han. 

Protest med bannere og bundgarn

De mærkbare konsekvenser, byggeplanerne har for det lokale fiskermiljø, fik i dag hundredevis af havnens brugere til at gribe deres bannere og sprede metervis af fiskergarn ud over brostene foran Københavns Rådhus. 

Alt sammen i protest mod den nye aftale om Amager Fælled, hvor blandt andre Radikale Venstre bakker op om byggeriet på Stejlepladsen. 

- Det er sådan, at der i København er masser af små lommer af kultur. Det, der er udfordringen nu, det er at se, hvor meget vi kan bevare af det område, fordi det er unikt og noget, vi vil arbejde på at bevare så meget som muligt af, siger medlem af Borgerepræsentationen Mette Annelie Rasmussen (R). 

Ifølge hende vil der i en eventuel planproces blive åbnet op for en løsningsorienteret dialog med dem, der har deres gang og liv på havnen.

quote Vi vil gerne i dialog og finde nogle løsninger, som ikke er, som det er lige nu, men måske det også kan blive godt.

Mette Annelie Rasmussen (B), Medl. Københavns Borgerepræsentation

- Det er ærgerligt, hvis man tager nej-hatten på fra starten. Vi vil gerne i dialog og finde nogle løsninger, som ikke er, som det er lige nu, men måske det også kan blive godt, siger hun. 

Dog tvivler bundfiskeren på, at der er grobund for en fælles løsning. 

- Det er ikke, fordi jeg vil tage nej-hatten på. Men med den lille plads, vi har derude, så tror jeg ikke kommunen vil gå med til vores præmisser, siger Brian Kyed. 

Dyre lejligheder eller gammelt fiskermiljø?

For at kunne fortsætte med deres arbejde, ønsker Sydhavnens fiskere at bevare store dele af havnen. 

Men på baggrund af kommunens argument om, at det nye byggeri skal afhjælpe den store boligmangel, så tvivler Brian Kyed på, at kommunen spærrer en plads til fiskerne.

- At melde ud, at det er fordi København mangler boliger - det er noget pladder. For det er ikke de dyre boliger, der skal bygges derude, der mangler, siger Brian Kyed. 

Spørger man Mette Annelie Rasmussen, ligger der endnu ikke en konkret løsning klar på tegnebrættet for at forene det gamle fiskermiljø med de mere end 500 nye boliger. 

- Jeg tror, det bliver en udfordring, men det er noget, vi vil prøve at gøre. Fordi jeg tror, at der er rigtig meget vundet ved, at vi beholder de her små lommer af kultur i byen. 

 
 
Foto: Sean Bodin Images