Anklager fjernet fra stor hashsag: Nu skal den gå om

En afdeling i Østre Landsret vil erklære sig inhabil i en sag, hvor en anklager gav vidner ulovlige instrukser.

En stor hashsag med 11 tiltalte skal starte forfra i landsretten, efter at en anklager blev taget af sagen, da der opstod mistanke om, at hun havde instrueret politividner i, hvad de skulle sige.

Østre Landsrets 3. afdeling har oplyst, at den agter at erklære sig inhabil i sagen, oplyser advokat Kim Bagge, der er en af forsvarerne i sagen.

Landsretten har bedt parterne om et høringssvar senest 16. marts, så der er altså ikke truffet en endelig beslutning.

- Men med den formulering, landsretten bruger, er der ingen tvivl om, at sagen kommer til at starte forfra i landsretten, siger Kim Bagge.

Afbrudt efter 15 retsmøder

De 11 tiltalte blev i Københavns Byret fundet skyldige i hashhandel på Christiania.

Sagen blev anket til Østre Landsret, men efter omkring 15 retsmøder blev sagen afbrudt, da sagens anklager angivelig skulle have givet detaljeret vejledning til politiagenter om, hvad de skulle forklare i retten.

quote Det er et vidtgående og usædvanligt skridt, men samtidig ret logisk og som minimum det, der måtte ske.

Kim Bagge, forsvarer i sagen

Siden har landsretten overvejet, om sagen kunne fortsætte. Og det mener man altså ikke, at den kan.

- Landsrettens begrundelse er, at bevisførelsen måske er manipuleret, og at der er risiko for, at man ikke opfattes som upartiske, fortæller Kim Bagge.

- Det er et vidtgående og usædvanligt skridt, men samtidig ret logisk og som minimum det, der måtte ske, fortsætter han.

Anklagemyndigheden oplyser, at der er indledt en høringsproces med domstolen. Her vil man afgive sit svar og har i øvrigt ingen kommentarer til sagen.

/ritzau/

Her er sagens baggrund:

  • "Operation Nordlys" er den hidtil største politisatsning mod hashhandel i Danmark. I alt 83 personer blev idømt fængsel i næsten 220 år i forbindelse med handel i Pusher Street.
  • Den sidste af sagerne mod 11 tiltalte ligger stille i Østre Landsret. I efteråret 2016 forlangte forsvarerne orientering om kontakten mellem senioranklager og tre politiagenter.
  • 28. september fremsendte senioranklager mail til retten og til forsvarerne om det spørgeskema, hun havde sendt til de tre politifolk. 
  • 29. september sagde hun i retten, at der ikke var yderligere materiale.
  • 1. oktober, en lørdag, orienterede hun sin ledelse om, at hun havde fejlinformeret retten. Hun blev afsat.
  • 3. oktober mødte vicestatsadvokat op i retten, beklagede forløbet og fremlagde mere materiale. Han sagde, at "anklagemyndigheden burde ikke have stillet de spørgsmål til politiagenterne, der fremgår af det i dag fremlagte retvisende materiale". Landsretten har udsat sagen på ubestemt tid.
  • 6. oktober meldte Statsadvokaten senioranklageren til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) for muligt strafbart forhold. "Det er en meget alvorlig og usædvanlig sag, som jeg aldrig tidligere har hørt magen til", sagde statsadvokat Lise-Lotte Nilas.
  • Senioranklageren og en anden anklager mistænkes for ulovlig påvirkning af politividnerne. Begge sigtes for misbrug af stilling. Desuden sigtes den ene for medvirken til forsøg på falsk forklaring for retten.
  • DUP sendte i december 2017 sin efterforskning til Statsadvokaten i Viborg, som skal afgøre, om der skal rejses en straffesag mod anklagerne.
  • Rigsadvokaten varslede i januar nye regler.
  • Marts 2018: Østre Landsrets 3. afdeling tilkendegiver, at den vil erklære sig inhabil i hashsagen, så den skal starte forfra. Anklagemyndighed og forsvarere skal senest 16. marts svare, om de vil acceptere det.
Kilder: Retsbøger, Københavns Politi, pressemeddelelser, Ritzau.

/ritzau/