Amerikansk fodbold: Første danske kvinde får kontrakt i udlandet

Sidsel Andersen er blandt landets bedste kvindelige amerikanske fodboldspillere, og nu har hun som den første fået en kontrakt i udlandet.

31-årige Sidsel Andersen fra Sydhavnen i København går og glæder sig. For om ganske kort tid rykker hun teltpælene op og flytter til Finland.

Men hvem er Sidsel Andersen, og hvad er der så særligt ved Finland? Jo, hun er såmænd blandt Danmarks bedste kvindelige spillere i amerikansk fodbold, og nu har hun som den første danske kvinde opnået at få en professionel kontrakt i udlandet.

LÆS MERE: TV 2 Lorry har fulgt Copenhagen Tomahawks

Det er finske Lohja Lions, der har kastet sin kærlighed på den stærke quarterback, som indtil nu har spillet to år for Copenhagen Tomahawks kvindehold, der på grund af manglende konkurrence har deltaget i den svenske liga.

quote Det er altså nogle store damer, de har heroppe

Sidsel Andersen

Kontrakten gælder i første omgang for én sæson. Sidsel Andersen støder til sine nye klubkammerater den 23. april, og hun har selvtilliden i orden, selv om hun godt ved at hun træder et niveau eller to op med skiftet.

Jeg kommer for at spille

- De er i fuld gang med forberedelserne, og når jeg ankommer, er der tre uger til den første kamp. Jeg tager derop for at udvikle mig som spiller, men selvom de også har andre quarterbacks, så er det min klare fornemmelse, at de satser på mig som starter, siger Sidsel Andersen til TV 2 Lorry.

Hun er godt klar over, at der er en tilvænningsperiode, og hun er allerede i gang med at lære de nye systemer, som den kommende tid skal terpes til hudløshed.

- Det bliver selvfølgelig en kæmpe omvæltning, og det kommer an på, hvor hurtigt jeg lærer systemerne at kende, men jeg går ud fra, at de ikke bare bruger penge på at hente en spiller, som så skal sidde på bænken. Men de er sindssygt gode, og det er altså nogle store damer, de har heroppe, siger hun med et grin.

Ligger ude i en skov

Sidsel Andersen besøgte Lohja Lions tilbage i efteråret, og siden da har der været snakke frem og tilbage. Klubben ligger 40 kilometer fra Helsinki ”ude i en en-eller-anden-skov”, som hun formulerer det.

- De nærmest undskyldte for, at det ikke var som i København, men det behøvede de slet ikke, for det er jo ikke derfor, jeg tager derop. Jeg kommer for at få et eventyr og en udfordring, som jeg ellers ikke ville have fået, for det er noget helt andet end det, jeg kommer fra.

- De er bedre, og så træner de på en anden måde. Selv om det er et ungt hold, så har de spillet sammen i fire år og har derfor mere erfaring og kender hinanden bedre. Det er et hold, der vil frem, og som vinder kampe. Og så det bare et helt andet set-up i forhold til Tomahawks, hvor man stadig kæmper for at få grundelementerne på plads og have spillere nok, forklarer hun.

Skummer ikke fløden

Lohja Lions hører til i den næstbedste, finske række, hvor der er 11 hold, der kæmper om oprykning til den øverste liga, som lige nu kun består af fire hold, der lever op til forbundets krav i forhold til økonomien.

Og det er da heller ikke en kontrakt, som Sidsel Andersen kommer til at skumme fløden på. Hun forklarer, at når herrespillere bliver sendt ud omkring i Europa, så er ”lommepenge” som oftest inkluderet i aftalen, men på kvindesiden er der ikke økonomi til det. Klubben betaler kost og logi og alle de udgifter, der er forbundet til sporten.

- Men alt andet sjov udover det, må jeg selv betale, men jeg en lille opsparing med mig, siger Sidsel Andersen, der har opsagt sit job som fysioterapeut til fordel for det kommende finske eventyr.

Håber at åbne døre for andre

Når den finske sæson slutter senere på året, håber Sidsel Andersen på, at hun har gjort sit til, at Lions topper tabellen, men om hun efter den ene sæson ønsker at fortsætte i klubben, står hen i det uvisse.

quote Jeg håber, at mit eventyr kan være med til at åbne dørene op for andre danske kvinder, der gerne vil ud

Sidsel Andersen

- Jeg er 31 år, og der er også andre ting i livet. Jeg lader dørene stå åbne, og ser hvad der sker, men jeg regner bestemt med, at jeg skal fortsætte med at spille football, når jeg vender hjem til Danmark igen, siger hun.

Sidsel Andersen opfordrer også andre piger med mod på amerikansk fodbold at prøve lykken. Flere og flere piger er begyndt at interessere sig for sporten, og tiderne har ændret sig, siden dengang hun selv startede. Her trænede hun sammen med U19-herrehold, og selvom hun godt kunne følge med drengene rent fysisk, så manglede det sociale aspekt i høj grad udenfor banen. Det fik hun senere med Copenhagen Tomahawks.

- Jeg håber, at mit eventyr kan være med til at åbne dørene op for andre danske kvinder, der gerne vil ud. Mange piger tænker måske, at sporten lyder spændende, men vælger så i stedet det sikre kort og begynder til håndbold. I det hele taget kunne det være fedt med flere piger i sporten, for der er gode muligheder i det, hvis man bliver god, fordi konkurrencen endnu ikke er så stor som andre sportsgrene, siger Sidsel Andersen.

Amerikansk fodbold

Amerikansk fodbold (også kaldet amerikansk/American football, europæisk fodbold hedder soccer i USA) er en sportsgren videreudviklet fra rugby.

Spillet går ud på at løbe eller gribe bolden inden for modstanderens målfelt eller sparke bolden i modstanderens mål. I modsætning til almindelig fodbold dribles der ikke med fødderne, men bolden føres frem af banen, enten ved at blive båret eller kastet og grebet.

Det er tilladt at tackle ind på kroppen. Bolden er aflang og egner sig derfor bedre til kast end til at trille på jorden.
Sporten har langt størst udbredelse i Nordamerika, hvor NFL-ligaen tiltrækker de bedste spillere.