Nye sosu-elever rystet over plejehjems-dokumentar: "Det er for dårligt"

Rosi Fleischer og Camilla Porsborg er kun fire dage inde i deres uddannelsesforløb som sosu-assistenter. De er begge chokerede over optagelserne i ny dokumentar om kritisable forhold på plejehjem.

Torsdag aften bliver den omdiskuterede TV 2-dokumentar "Plejehjemmene bag facaden" vist for første gang i fjernsynet.

Her viser skjulte optagelser forhold på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, som eksperter har kaldt "uværdigt" og "umenneskeligt".

Klippene fra dokumentaren chokerer 18-årige Rosi Fleischer og 16-årige Camilla Porsborg, der netop er begyndt på social- og sundhedsassistentuddannelsen i Hillerød.

- Jeg er rystet over, de kunne finde på at gøre sådan, siger Rosi Fleischer.

- Det kan godt være, de (medarbejderne, red.) er blevet trætte og rustne. Men jeg synes, det er for dårligt, at de kan finde på at tale sådan til et ældre menneske.

- Det irriterer mig, for det er ikke sådan, en sosu-assistent er, siger Camilla Porsborg.

Vil gerne gøre en positiv forskel

De to unge kvinder har gået på sosu-uddannelsen i blot fire dage. Mens flere vælger uddannelsen fra, var det for Rosi Fleischer og Camilla Porsborg drømmen om at gøre en forskel, der fik dem til at søge ind.

- Det, der fik mig til at starte på den her uddannelse, var at komme ud og hjælpe andre mennesker og svage mennesker, og at du kunne gøre en forskel for andre mennesker i stedet for bare at tænke på dig selv, siger Rosi Fleischer.

Dokumentaren følger 90-årige Else Marie Larsen, der bor på plejehjem i Aarhus Kommune, og 90-årige Niels Nielsen, der bor på et hjem for demente i Randers. 
Dokumentaren følger 90-årige Else Marie Larsen, der bor på plejehjem i Aarhus Kommune, og 90-årige Niels Nielsen, der bor på et hjem for demente i Randers. 
Foto: TV 2

For de to sosu-elever er det frustrerende, at dokumentaren giver et negativt billede af plejepersonale.

Når man ser det, så er det slet ikke sådan, en hverdag fungerer for en sosuassistent. Vi vil jo aldrig nogensinde opføre os sådan over for et andet menneske, siger Camilla Porsborg.

FOA: Ansatte i dokumentar har mistet retningen 

Hos fagforeningen FOA mener man, at dokumentaren vidner om, at noget er gået helt galt for medarbejderne på plejehjemmet Kongsgården.

Det vidner om, at man har mistet retningen og sit faglige kompas, når man gør sådan nogle ting her, siger Torben Hollmann, der er sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Torben Hollmann er sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA. Han mener, at medarbejderne i TV 2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" har mistet deres faglige kompas.
Torben Hollmann er sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA. Han mener, at medarbejderne i TV 2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" har mistet deres faglige kompas.
Foto: TV 2 Lorry

Der er dog flere udfordringer, hvis tingene skal forbedres.

- Der er ressourceudfordringer og udfordringer med måden, man organiserer på. Der skal mere fokus på borgerne og mere fokus på den ydelse, vi skal levere, siger Torben Hollmann.

Håber ikke, der opstår fordomme

De to aspirerende sosu-assistenter håber nu, at dokumentaren ikke kommer til at forstærke fordomme om sosu-medarbejdere.

- Jeg håber ikke, det bliver sådan, man ser på en assistent. men at folk kan se, hvad det indebærer at være en assistent, siger Rosi Fleischer.

Dokumentaren vises i aften på TV 2 klokken 20.50. Den kan dog allerede ses på TV 2 Play.