Læser man budgetaftalen, som et flertal i byrådet i Hillerød netop har indgået, skal man ikke mange læser mange linjer ned i teksten, før der tones rent flag:
- Den økonomiske ramme for vores budget er stram. Der er mærkbare besparelser på store og små serviceområder.
Sådan indledes forligsteksten, der fortsætter således i sætning nummer to:
- Der er spareforslag, som vi er nødt til at vedtage uden at nogen har ønsket dem, og som har konsekvenser for borgerne, medarbejderne, institutionerne og dem, der arbejder frivilligt.
Så er tonen ligesom slået an.
- Det er også en formulering, jeg er ked af at måtte læse. Men sådan er det ikke desto mindre, og det tager vi ansvar for, siger borgmester Kirsten Jensen fra Socialdemokratiet.
Henover weekenden vedtog Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre budgetaftalen med 23 af byrådets 27 mandater.
SF, Enhedslisten og Nye Borgerlige bakkede ikke op om forliget.
Serviceniveauet rammes hårdt
Hillerød Kommune er presset på økonomien, blandt andet som følge af øgede udgifter til sundhed og det sociale område, mens kommunen misser 15 millioner kroner som følge af nye parkeringsregler.
Læg dertil 10 millioner i kommunal udligning, og så bliver summen et behov for effektiviseringer for mange millioner kroner.
I 2019 skal Hillerød Kommune spare 0,1 procent, mens det året efter er 0,05 procent.
- Det er mærkbare forandringer, for selv hvis man som kommune får det samme budget, som man havde sidste år, så er man allerede bagud på point. Jeg kan roligt sige, at der ikke sker noget serviceløft de kommende år, desværre, siger borgmester Kirsten Jensen.
Dykker man ned i sparekataloget, står det klart, at der skal nedskæres over en bred kam. Blandt andet skal der ske en personalereduktion for flere millioner kroner fordelt på flere sociale områder.
Jeg kan roligt sige, at der ikke sker noget serviceløft de kommende år
Hvorvidt det betyder afskedigelser, og i så fald hvor mange, kan borgmesteren endnu ikke svare på.
Ikke flere opbremsninger, forhåbentligt
Det er nu håbet, at man med den stringente budgetaftale kan fastholde det nu nedskriblede budget, så man ikke skal lave yderligere spareøvelser de kommende år. På den måde vil borgerne i det mindste opleve en vis kontinuitet, forklarer borgmesteren.
Det ærgrer dog stadig Kirsten Jensen, at kommunens økonomiske situation blandt andet betyder, at valgløfter ikke kan indløses.
- For eksempel gik vi til valg på at arbejde for bedre normeringer i dagtilbuddet, og de kommer ikke, må vi erkende, siger borgmester Kirsten Jensen.
Hillerød er blot en blandt en stribe kommuner i TV 2 Lorrys område, der har overordentligt svært ved at få budgetterne til at hænge sammen.
Borgmesteren peger på, at mange kommuner selv med kommuneaftalen mellem Regeringen og KL fra juni måned, hvor et større beløb blev frigivet, har svært ved at få enderne til at mødes.
- Kommuneaftalerne giver os ikke mulighed for at holde fast i vores serviceniveau. Det er en slags konstant damage control, hvor man skal spare på toppen af noget, man allerede har sparet en gang før, siger Kirsten Jensen.