Regeringen vil give Helsingør frie hænder til at skabe "Danmarks bedste daginstitutioner"

Ved statsministerens åbningstale i Folketinget løftede hun sløret for, at Helsingør skal have ”fuldstændig frihed” til at skabe landets bedste daginstitutioner. Borgmester glæder sig.

I løbet af de næste tre år vil ledere, pædagoger, forældre og politikere i forening få mulighed for at skabe Danmarks bedste daginstitutioner i Helsingør Kommune.

Sådan lyder ønsket fra regeringen, fortæller Statsminister Mette Frederiksen (S) ved hendes åbningstale i Folketinget tirsdag.

quote Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver

Mette Frederiksen, statsminister, Socialdemokratiet

- Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver, siger Mette Frederiksen i talen.

Det skal ske ved at fjerne mest mulig statslig regulering og lovgivning, forklarer statsministeren.

- I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, siger Mette Frederiksen.

Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) forventer, at regeringen får opbakning i folketinget til forsøget, som hun selv har store forhåbninger til.

- Det bliver et enormt spændende arbejde, vi skal til at i gang med nu, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

- Vi skal nu til at sætte retninger og mål politisk, og så skal vi træde til side, så lederne, medarbejderne og forældrene kan finde ud af sammen, hvordan det skal løses, tilføjer hun.

Politisk retning men løsninger med ledere, medarbejdere og forældre i centrum

Ifølge borgmesteren betyder den nye "frihed", som regeringen ønsker for dagtilbudsområdet i Helsingør, at eksempelvis nationale screeninger og læreplaner, der i dag er lovbestemte, bliver tilsidesat.

Men det betyder ikke, at området slet ikke skal være reguleret - måske endda tvært i mod. 

- Vi er så vant til, at man ikke kan tænke en tanke uden at sikre, at det holder sig inden for reglerne. Vi er et gennemreguleret land, men i det her forsøg kommer vi kun til at sætte en overordnet ramme med økonomi og mål, som vi som politikere ønsker, at institutionerne skal nå. Derefter skal ledere, medarbejdere og forældre selv på arbejde for at løse opgaven bedst muligt, siger Benedikte Kiær.

Hvilke mål kan det være?

- Det kan for eksempel være målet om, at alle børn skal kunne dansk, når de starter i skole i 0. klasse. Det bestemmer vi politisk - men hvordan målet skal opnås, bliver op til institutionerne, siger borgmesteren.

Borgmester skal søge opbakning i byråd

Forsøgsprojektet omfatter også seks øvrige kommuner, som de næste tre år bliver sat fri fra statslige reguleringer og lovgivningen på andre velfærdsområder.

Af talen fremgår det, at borgmesteren nu skal søge opbakning blandt sine kollegaer i byrådet for at gennemføre regeringens plan.

Og det håber Benedikte Kiær, at hun nu vil få.

- Jeg blev spurgt (af statsministeren, red.), om vi ville være med for et par dage siden. Der var jeg lidt kort på aftrækkeren og takkede ja, fordi jeg selvfølgelig håber, at mine kolleger i byrådet vil være med, siger hun.

Helsingør er foregangskommune på børneområdet

Helsingør Kommune har tidligere gået forrest på daginstitutionsområdet.

I oktober 2019 fortalte borgmester Benedikte Kiær, at Helsingør Kommune - som den første i landet - havde lukket et budget, som betød, at der allerede fra 2021 er sikret minimumsnormeringer i kommunens daginstutioner.

Ifølge borgmesteren kan det meget vel være årsagen til, at net netop er Helsingør, som er blevet spurgt om at være med i det treårige forsøg.

- Jeg tror, vi blev spurgt, fordi vi er nået rigtig langt på daginstitutionsområdet i forvejen. Vi har allerede gjort os mange tanker, og vi har kortlagt området meget nøje, lyder det fra borgmesteren, der nu håber på, at Helsingør kan være med til at gøre en forkel på børneområdet i fremtiden.

- Jeg glæder mig simpelthen så meget - det bliver så spændende at være med til at udvikle, hvordan man kan skabe de bedste daginstitutioner i vores land.