Pårørende er bekymrede over svenske ansatte i ældreplejen

Mange med svensk bopæl arbejder i ældreplejen i Nordsjælland. Men reglerne for at undgå smittespredning med coronavirus er mere lempelig i Sverige end i Danmark. Det har fået Ældre Sagen til at kontakte regeringen.

Pårørende til borgere i ældreplejen i Helsingør Kommune udtrykker bekymring over de svenske ansatte, som hver dag krydset sundet og varetager plejen af deres pårørende.

Det skyldes, at linjen i kampen mod corona på den svenske side af Øresund ligger langt fra den danske.

quote Det føles rigtig grimt i maven at vide, at de kan komme fra cafébesøg og socialt samvær og gå direkte ind på et plejehjem til vores sårbare pårørende, som vi ikke engang må besøge.

Inge Lise Therkildsen

Og en stor del af de ansatte, som hver dag pendler mellem Sverige og Danmark, arbejder i ældreplejen i Nordsjælland.

- Vi er ikke utrygge ved personerne, og det er jo heller ikke fordi, de er svenskere, men vi er utrygge ved, at der gælder nogle mindre strenge forholdsregler for dem, når de er hjemme, siger Inge Lise Therkildsen fra Helsingør til TV 2 Lorry.

Hun er pårørende til en 93-årig med astma og KOL tilknyttet kommunens ældrepleje.

- Det føles rigtig grimt i maven at vide, at de kan komme fra cafébesøg og socialt samvær og gå direkte ind på et plejehjem til vores sårbare pårørende, som vi ikke engang må besøge, siger hun.

Svenskerne må fortsat forsamles i grupper på op til 500 personer, skoler, daginstitutioner, restauranter og kulturinstitutioner er fortsat åbne, og i det hele taget virker den svenske regerings tiltag lempelige i forhold til danske og andre europæiske.

En overset fare?

Ældre er i særlig stor risiko for at gennemgå et svært sygdomsforløb, hvis de bliver smittet med covid-19.

Derfor har statsministeren ad flere omgange opfordret til, at man afholder sig fra at besøge sine svage og syge ældre slægtninge i denne tid, ligesom personer over 80 år er klassificeret som "særligt udsatte" ved corona-smitte af Sundhedsstyrelsen.

Ældre Sagen har nu kontaktet regeringen for at gøre opmærksom på den lurende fare.

- Vi har en bekymring, som vi har givet videre fra de pårørende, som er bekymrede for de forskellige strategier, der er i Danmark og Sverige, siger Ældre Sagens formand, Bjarne Hastrup, til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Det må være et krav fra vores side, at alle de foranstaltninger, vi har foretaget over for personalet ude på plejehjemmene og hospitalerne, ikke bare indbefatter de sygeplejersker, der bor i Danmark - men også dem, der bor i Sverige.

quote Det må være et krav fra vores side, at alle de foranstaltninger, vi har foretaget over for personalet ude på plejehjemmene og hospitalerne, ikke bare indbefatter de sygeplejersker, der bor i Danmark - men også dem, der bor i Sverige

Bjarne Hastrup, Formand for Ældre Sagen

Der arbejder cirka 200 personer i Helsingør Kommune med bopæl i Sverige. I Region Hovedstaden arbejder der 420 personer, der bor i Sverige, oplyser regionen.

En af dem er plejeassistenten Anette Holm, der siden 2001 har været ansat i Helsingør Kommunes ældrepleje.

Oplever du, at nogen er særligt nervøse, fordi du bor i Sverige?

- Jeg kan mærke, at nogle medarbejdere er bange for det, og nogle kan blive lidt nervøse. Der er også nogle pårørende, som måske også har spurgt ind til det, siger Anette Holm til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet...

Billeder fra Malmø onsdag viser, at svenskere stadig samles på restauranter på offentlige pladser. I Danmark er restauranter og caféer for længst lukket ned.
Billeder fra Malmø onsdag viser, at svenskere stadig samles på restauranter på offentlige pladser. I Danmark er restauranter og caféer for længst lukket ned.
Foto: SVT

Kommune: "Vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå smitterisici"

I Helsingør Kommune anerkender man problematikken, men fastslår samtidig, at kommunen allerede nu forsøger at tage stramme forholdsregler for personalet.

- Der gælder de samme regler for dem (de svenske ansatte, red.), som der gør for de danske, siger Johannes Hecht-Nielsen (V), der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Selvfølgelig er de bekymrede. Men vi kan ikke sige andet, end at vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå, at nogen kommer ud for en smitterisiko, som er større, end den ellers er for de danskere, der bor her i landet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Konkret er de svenske ansatte i kommunen blevet adviseret om at følge de danske forholdsregler for at undgå spredning af corona-smitte - også når de har fri, forklarer Johannes Hecht-Nielsen (V), der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Helsingør.
Konkret er de svenske ansatte i kommunen blevet adviseret om at følge de danske forholdsregler for at undgå spredning af corona-smitte - også når de har fri, forklarer Johannes Hecht-Nielsen (V), der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Helsingør.
Foto: TV 2 Lorry

Konkret er de svenske ansatte i kommunen blevet adviseret om at følge de danske forholdsregler for at undgå spredning af corona-smitte - også når de har fri, forklarer formanden.

Plejeassistent bosat i Sverige har ikke hørt om kommunes påbud

Den besked kender den svenske plejeassistent Anette Holm dog ikke til. Hun fortæller, at der ikke er kommet nogle særlige retningslinjer, som hun i kraft i sin ansættelse i Helsingør Kommune skal overholde.

- Nej, jeg har ikke fået at vide, hvordan jeg skal forholde mig i Sverige, selvom jeg er ansat i Danmark, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet...

Anette Holm med bopæl i Sverige understreger dog over for TV 2 Lorry, at hun holder sig til de danske regler, da hun selv mener, at de svenske regler er for lempelige.
Anette Holm med bopæl i Sverige understreger dog over for TV 2 Lorry, at hun holder sig til de danske regler, da hun selv mener, at de svenske regler er for lempelige.
Foto: TV 2 Lorry

Johannes Hecht-Nielsen erkender, at det ikke er godt nok, at beskeden om at tage danske forholdsregler ikke er nået ud til alle de svenske ansatte i kommunen.

- Derfor vil jeg i dag (onsdag, red.) tage kontakt til dem, der står for at meddele til plejepersonalet for at sikre, at samtlige af vores medarbejdere med bopæl i Sverige ikke er i tvivl, siger han.

- Men når det så er sagt, så vil jeg også understrege, at vi er nødt til at have tillid til, at medarbejderne gør, som de får besked på, når de er hjemme. For vi kan ikke undvære vores svenske medarbejdere. I ældreplejen er vi fuldstændig afhængelige af dem, siger Johannes Hecht-Nielsen.

Anette Holm med bopæl i Sverige understreger dog over for TV 2 Lorry, at hun holder sig til de danske regler, da hun selv mener, at de svenske regler er for lempelige.

TV 2 Lorry har tirsdag forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om sagen, men ministeriet er onsdag ikke vendt tilbage med et svar.