Museum fik idé under coronakrisen: Nu storhitter historisk picnickurv

I kølvandet på covid-19 blev Flynderupgård Museet tvunget til at tænke nyt, og dermed var den historiske picnickurv en realitet.

Hvornår har du sidst fået hvide sild i snitter eller flæskeæggekage?

På Flynderupgård Museet fik de idéen til den historiske picnickurv, da man skulle finde på en mere corona-sikker museumsoplevelse.

 - Den er jo opfundet i en corona-tid af nød, men den har været en kæmpe sællert, siger Thomas Nielsen, der er leder af Publikum og Oplevelse ved Museerne Helsingør.

Den historiske picnickurv

Flynderupgård Museet består blandt andet af spisehuset, hvor der serveres historiske retter, men i stedet for at sidde i spisehuset, kan man nu hente en picnickurv med et lille udvalg af søndagsretter, som de så ud i 1920'erne.

 - Det handler om at få folk ud i terrænet og se kulturen og naturlandskabet herude omkring, siger Thomas Nielsen.

Flynderupgård er en lystgård og skal vise, hvordan livet var på landet i 1920'erne. Ulig andre museer må du sidde i møblerne på Flynderupgård, og hvis du kan finde den gamle cylinderklipper, må du også gerne slå græsset.
Flynderupgård er en lystgård og skal vise, hvordan livet var på landet i 1920'erne. Ulig andre museer må du sidde i møblerne på Flynderupgård, og hvis du kan finde den gamle cylinderklipper, må du også gerne slå græsset.
Foto: Helsingør Museer

Du må gerne røre

Selve museet er den gamle lystgård, som man er ved at føre tilbage til dens oprindelige udseende. Malerierne og lysekronen er ikke kommet op endnu, men museet holder stadig åbent, så nysgerrige sjæle kan følge med i processen. 

- Oplevelsen skal være den her 1920'er-ånd, som man skal sanse. Det er ikke kun den kognitive forståelse af, hvad 1920 stod for, det er også den følelsesmæssige ting af at være der.

Ulig mange andre museer må man sidde i møblerne, læse i bøgerne og endda tage sin picnickurv med ind i den fine stue, hvis det regner udenfor.

 - Alle møblerne er doneret, så det er jo ikke museumsgenstande som sådan, det er rekvisitter, som er blevet doneret til os. Folk synes, det er sjovt at se deres egne ting hernede, siger Thomas Nielsen.

Den historiske picnickurv

 - Der er forskellige historiske retter at vælge imellem fx. hvide sild i snitter, flæskeæggekage, kogt æg med karrysalat, ribbensteg med rødkål eller hakkebøf med bløde løg.

 

 - Man får 4 små retter og hjemmelavet saftevand for 80 kr.

 

 - For 5 kr. kan du leje en rødternet dug og et tæppe til at tage over benene.

 

 - Det er en god idé at ringe på forhånd, hvis man vil besøge Flynderupgård Museet, spisestuen kan have travlt i perioder.

 

Kilde: Flynderupgård Museet