Jordbærplukkere sendt hjem for tidligt: Nu må gård sælge bær til symbolsk pris

Esromgaard i Nordsjælland lever blandt andet af at sælge jordbær om sommeren, men den sene hedebølge er kommet bag på ejerne, der har sendt sæsonmedarbejderne hjem, men nu er bærrene igen begyndt at blomstre.

Rigtig mange danskere har glædet sig over det varme sommervejr de seneste par uger.

Hos Esromgaard i Græsted har vejret dog betydet, at man er havnet i lidt af en kattepine.

Her er de nemlig blevet snydt af den ustadige sommer, som pludselig er endt i en hedebølge. Det betyder, at jordbærrene pludselig er blomstret op, røde og modne. Problemet er bare, at der ikke er nogen til at plukke dem, for de sæsonarbejdere Esromgaard har haft hyret ind til opgaven, blev sendt hjem for 14 dage siden, da man regnede med at jordbærsæsonen var overstået for i år.

De modne jordbær hos Esromgaard er kommet bag på ejerne, der troede, at sæsonen var slut for i år.
De modne jordbær hos Esromgaard er kommet bag på ejerne, der troede, at sæsonen var slut for i år.
Foto: Esromgaard

Nu riskerer de mange jordbær at gå til spilde.

- Jeg kan ikke mindes, at vi har haft jordbær så langt henne på året, som vi har nu. Normalt plejer vi at slutte i slutningen af juli. Men der er bare blevet ved med at være bær meget længere, end vi havde regnet med, siger medejer af Esromgaard, Sindet Bruun til TV 2 Lorry.

For at redde så mange jordbær som muligt har man på gården indgået et samarbejde med madspildsvirksomheden Too Good To Go.

- Det er alvorligt akut. For hver solskinsdag der går, jo flere jordbær går til grunde i marken, siger Sindet Bruun.

Pluk et kilo til symbolsk pris

Det betyder, at man kan gå ind i Too Good To Go-appen og bestille jordbær hos Esromgaard, som man så selv kan komme og plukke. Det hele for en for en symbolsk pris - der er nemlig ingen økonomi i det for Esromgaard, der gennem madspildsappen sælger et kilo friske jordbær for 16 kroner.

- Vi tjener ikke nogen penge på det. Det er kun for, at jordbærene ikke skal gå til spilde, siger Sindet Bruun.

Lørdagen igen var flere ude at plukke friske jordbær for 16 kroner kiloet  - tilbuddet gælder også søndag.
Lørdagen igen var flere ude at plukke friske jordbær for 16 kroner kiloet  - tilbuddet gælder også søndag.
Foto: Esromgaard

 Og initiativet har været popuært

- Der har været nogen konstant i dag, fortæller gårdejeren lørdag eftermiddag.

Der er dog stadig flere jordbær og tilbuddet gælder om at plukke sine egne jordbær gælder også søndag. Udover jordbær er Esromgaard også brændt inde med en masse kartofler, som skal graves op af jorden.

Andre gårde har samme problem

Hos Too Good To Go glæder man sig over samarbejdet med Esromgaard. De forudser, at man vil komme til at se mere af den slags tilbud inde på appen i den kommende tid.

- Da Esromgaard ringede og spurgte, om vi kunne hjælpe, sørgede vi for, at tilbuddet om lækre og billige jordbær  kunne ud til en masse folk, der bruger vores app. For det handler om, at maden ikke skal smides ud, siger Heidi Boye, der er landechef hos Too Good To Go, til TV 2 Lorry.

Heidi Boye, landechef hos madspilds-virksomheden Too Good To Go.
Heidi Boye, landechef hos madspilds-virksomheden Too Good To Go.
Foto: TV 2 Lorry

Ifølge Heidi Boye er der mange gårde og fødevareproducenter, der kontakter dem, fordi de på deres lagre ligger inde med madvarer, som er lige ved at udløbe på holdbarhedsdatoen, men som intet fejler.

- Især nu, hvor sommeren er kommet sent, så er der mange andre steder - der ligesom på Esromgaard - står med en masse fødevarer, som de ikke kan komme af med, siger Tanja Møller Andersen.