Efter massivt fund af mug: Nu må Camilla Plum igen lave og sælge fødevarer

Den tidligere tv-kok og kogebogsforfatter Camilla Plum fik tidligere på sommeren et forbud mod salg og produktion af fødevarer. Nu er de kritisable forhold bragt i orden, og hun må igen sælge og lave mad.

"Virksomheden kan per dags dato genoptage produktion, markedsføring samt salg og markedsføring fra webshop."

Sådan lyder indledningen fra Fødevarestyrelsens seneste kontrolrapport, der er foretaget på den økologiske gård Fuglebjerggaard i Helsinge.

Stedet er ejet af den erfarne kok Camilla Plum, der tidligere på sommeren fik lukket Fuglebjerggaard, efter Fødevarestyrelsen kunne konstatere "eklatante brud på fødevareregler".

Hun glæder sig over igen at kunne føre sit livsværk videre.

- Jeg lettet over, at vi nu igen kan gøre de ting heroppe, som vi hele tiden har gjort. For den her sag har jo kostet mig - ja - en bondegård, siger hun til TV 2 Lorry.

- Det har været uendeligt skadeligt at blive hevet gennem hele systemet, og sådan noget her sker jo ikke kun for mig. Stort set alle steder har nok noget, som myndighederne ville kunne påtale, fordi vi er underlagt så mange former for kontrol. Så det har været en hård omgang, siger hun.

Glæde hos myndighederne

Hos fødevarestyrelsn var der glæde over det opfølgende besøg, hvor der var rettet op på de mange nedslagspunkter fra tidligere besøg.

- Tingene var bragt i orden, og det så ud som om, at det var gjort grundigt. Det var en positiv oplevelse at konstatere, at virksomheden havde rettet ind, siger Martin Birch Hansen, sektionsleder i FødevareKøbenhavn, til TV 2 Lorry.

- Ejeren har levet op til de krav, der lå i forbuddet, og derfor må virksomheden i sagens natur gerne starte op igen. Forholdene var ikke i orden på tidligere kontrolbesøg, men det var det denne gang, så for os var det det et godt kontrolbesøg. Vi er tilfredse med, at den vejledning, vi giver, også bliver fulgt. Og i det her tilfælde er det blevet fulgt til punkt og prikke, siger Martin Birch Hansen.

Camilla Plum og Fuglebjerggaard har været i Fødevarestyrelsens søgelys.
Camilla Plum og Fuglebjerggaard har været i Fødevarestyrelsens søgelys.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Fordi hun i forvejen har været et kendt navn og ansigt, har sagen dog fået endnu større opmærksomhed, end hvis der havde været tale om et mindre kendt fødevarested, mener hun.

- Det har været uendeligt skadeligt, fordi alle mulige mennesker pludselig har ment forskellige ting om mig, som de intet aner om. Så jeg vil ikke sige, jeg nu er specielt glad, for det har været utrolig mærkeligt at blive udsat for en offentlig udskamning, der har været helt ude af proportioner med virkeligheden, siger Camilla Plum til TV 2 Lorry.

quote Jeg lettet over, at vi nu igen kan gøre de ting heroppe, som vi hele tiden har gjort. For den her sag har jo kostet mig - ja - en bondegård.

Camilla Plum, Ejer, Fuglebjerggaard

Kritisable fund trods mange års erfaring

Siden 1997 har den tidligere tv-kok og kogebogsforfatter drevet økogården med både produktion og salg af fødevarer samt afholdelse af mad-arrangementer - og netop sådan et var igang, da Fødevarestyrelse i slutningen af juni kom på et uanmeldt besøg.

Her blev der fundet massiv forekomst af mug i køkkenvinduerne samt mug på bøtter med fødevarer samt store mændger vand og jord på gulvet i produktionskøkkenet.

- Det er en drastisk sanktion, når vi decideret lukker en virksomhed på den måde. Men der er også tale om nogle forholdsvis eklatante brud på fødevarelovgivningen, lød det dengang fra Jakob Munkhøj Nielsen, fødevarechef for FødevareKøbenhavn under Fødevarestyrelsen, til TV 2 Lorry.

- Fødevarerne kan blive kontamineret, og dermed kan man gøre borgere, der køber dem, syge, lød begrundelsen.

Camilla Plum

  • Camilla Plum er uddannet arkitekt, men har siden 1997 drevet den økologiske gård Fuglebjerggaard i Nordsjælland.
     
  • Hun har skrevet bøger om madlavning, havebrug og bagning, og hun har lavet DR2 madprogrammerne Boller af stål og Camilla Plum og den sorte gryde.
     
  • Camilla Plum er desuden foredragsholder, forfatter og madskribent for Politiken, og hun har lavet en række madprogrammer for Danmarks Radio.

 

 

Kilde: Wikipedia 

Men Camilla Plum havde en helt anden opfattelse af tingene.

- Min reaktion er, at det er noget, de synes. Hvis jeg synes, at jeg på nogen måde havde lavet noget, som påvirkede fødevaresikkerheden, så ville jeg være helt med. Men det mener jeg simpelthen ikke, jeg har. Jeg er helt med på at følge deres regler, og jeg vil gerne få rettet op på det, så det er teknisk i orden. Det er slet ikke det. Men jeg er eddermame ikke et svin. Jeg har lavet mad til folk i 45 år, og jeg har aldrig oplevet nogen få ondt i maven. Ever, sagde hun efter besøget til TV 2 Lorry.

Andre problemer end fund af mug

Men Fødevarestyrelsen var ikke færdige med deres kritikpunkter, da der derudover også manglede rindende vand i en køkkenhåndvask, mens der på gulvet i produktionskøkkenet tilgengæld lå en stor mængde vand og jord.

Samtlige døre til køkken, produktionslokale og bageri stod derudover piv åbne under kontrolbesøg, så skadedyr havde fri adgang - hvis de ønskede at kigge forbi.

Camilla Plum har drevet økologisk gård  i Helsinge siden 1997.
Camilla Plum har drevet økologisk gård  i Helsinge siden 1997.
Foto: Bent K Rasmussen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Da kontrolbesøget samt de mange kritikpunkter undervejs blev for meget, valgte ejeren af stedet Camilla Plum - ifølge hende selv - at sætte sig i et hjørne og ryge en smøg.

Men heller ikke det synes myndighederne var en god idé, så Fuglebjerggaard fik også en påtale for, at der blev røget i lokalerne med fødevareproduktion.

- Fødevareproduktion skal foregå hygiejnisk forsvarligt, og vi vurderer altså, at rygningen i lokaler, hvor der er fødevarer, kan udgøre en kontamineringsrisiko for både fødevarer, udstyr og inventar i lokalet, forklarede fødevarechef Jakob Munkhøj Nielsen til TV 2 Lorry.

Nyt besøg i nærmeste fremtid

Men nu, et par måneder senere, er der rettet op på tingene, og Camilla Plum har igen fået tilladelse til at sælge, producere samt markedsføre sin økologiske gård i Helsinge.

- Der er ikke andet at gøre end at kæmpe videre, selvom det rent økonomisk har været helt uoverskueligt. Men folk er meget glade for igen at kunne komme her og købe mad, for ingen af mine kunder har jo nogensinde ment, at det har været sundhedsskadeligt at handle hos mig, lyder det fra den erfarne kok.

Men selvom det hele nu igen er i god orden, blev Camilla Plum under kontrolbesøget i juni pålagt to opfølgende kontrolbesøg, som hun selv skal betale gebyret for.

Så inden for den nærmeste fremtid vil Fødevarestyrelsen igen besøge Fuglebjerggaard, selvom der under det seneste kontrolbesøg her i august altså ikke blev noteret nogle anmærkninger.

- Vi vil være meget opmærksomme på, at den standard, der nu lader til at være i virksomheden, også vil være at finde til næste kontrolbesøg, siger Martin Birch Hansen, Sektionsleder l FødevareKøbenhavn til TV 2 Lorry.

Kontrolrapport fra Fuglebjerggaard, der er ejet af den tidligere tv-kok og kogebogsforfatter Camilla Plum.
Kontrolrapport fra Fuglebjerggaard, der er ejet af den tidligere tv-kok og kogebogsforfatter Camilla Plum.
Foto: Fødevarestyrelsen