Donationer vælter ind til lukningstruet dyrepark: ”Jeg er dybt taknemmelig”

Frank Friis, der ejer Nordsjællands Fuglepark, har tænkt sig at trodse regeringens forbud om at åbne, og det har fået folks øjne op for den lille dyrepark mod nord, der i den seneste tid har modtaget flere økonomiske donationer.

Ejeren af Nordsjællands Fuglepark i Græsted er en vedholdende mand.

Frank Friis holder nemlig fast i, at han holder sin dyrepark åben på trods af, at der nu er et decideret forbud mod at åbne for aktiviteter, der ikke er omfattet genåbningens fase 2 efter coronakrisen.

Forbuddet trådte i kraft mandag, og overtrædes det, takseres det med bøder.

Men Frank Friis holder stædigt fast – på lørdag åbner han igen op for gæsterne, præcis som han også gjorde det den foregående weekend. Her var forbuddet dog ikke trådt i kraft, så da politiet kiggede forbi, var det ikke med bødeblokken fremme.

quote Der er virkelig mange mennesker, der pludselig har fundet ud af, at vi eksisterer

Frank Friis, ejer af Nordsjællands Fuglepark

- Da betjentene gik herfra, sagde de til mig, ”at hvis folk ikke kan komme her, så burde de heller ikke få lov til at komme i storcentrene,” fortæller Frank Friis til TV 2 Lorry.

Og skal man tro Frank Friis, så er de to betjente fra i søndags langt fra de eneste, der sympatiserer med Nordsjællands Fuglepark i den svære tid.

Donationer og køb af årskort

Dyreparken, der blandt andet huser kæmpeskildpadder og 1.800 fugle, har nemlig modtaget en række donationer og øget salg af årskort fra helt almindelige danskere, der ikke ønsker at se stedet bukke under.

quote Alene i går (mandag, red.) kom der 18.000 i kassen, og i de seneste tre uger har vi fået 80.000 kroner

Frank Friis, ejer af Nordsjællands Fuglepark

- Efter jeg for tre uger siden var med i TV 2 Lorry, hvor jeg sagde, ”jeg laver civil ulydighed og trodser ved at holde åben”, da har pengene væltet ind. Der er virkelig mange mennesker, der pludselig har fundet ud af, at vi eksisterer, og langt de fleste synes, det er helt hen i vejret, at vi ikke kan holde åbent, siger Frank Friis.

- Alene i går (mandag, red.) kom der 18.000 i kassen, og i de seneste tre uger har vi fået 80.000 kroner – og det svarer næsten til en måneds udgifter, som ligger på 90.000 kroner, der bruges på lønninger og foder til dyrene.

Han er dybt berørt af den store støtte, der er kommet her midt i krisen.

- Jeg er dybt imponeret og dybt taknemmelig. Det havde jeg slet ikke forventet. Den slags opmærksomhed, har vi ikke prøvet at få før, men det hjalp åbenbart at komme i medierne, og så tror jeg, at folk har fået sympati for os, fordi vi kæmper for ikke at gå konkurs, siger han.

Gør ondt i maven

På trods af donationerne er der stadig et solidt underskud, der kommer til at præge regnskabsbøgerne, og det kan mærkes på Frank Friis’ psyke. For han er ikke sikker på, at det økonomiske fundament kan holde til at holde lukket frem til den 8. juni, som er datoen for genåbningens fase 3.

- Jeg har aldrig før haft det skidt i maven over økonomien, men det har jeg altså nu. Jeg bliver nødt til at have de her uger med, for jeg har indtil videre mistet 555.000 kroner under coronakrisen, og det er mange penge for os.

- Hvis vi overlever sommeren - og måske efteråret - så kan vi alligevel ende med at stå i en meget kedelig situation til næste vinter. For vores økonomiske polstring er væk, men dyrene skal jo stadig have mad. I sidste ende går det ud over dyrene, og jeg kan slet ikke overskue, hvis jeg må aflive dem, for der er ikke nogen at aflevere dem til, siger Frank Friis.

Derfor håber Nordsjællands Fuglepark, der blev startet for 20 år siden af Frank Friis og hans kone, at det trods alt bliver en god sommer med masser af betalende gæster.

- Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvilken sommer vi går i møde. For når man læser folks reaktioner på internettet, så skriver de alle, at de kommer og besøger os for at støtte os, men vi kan ikke rigtig være sikre på noget som helst. Men man regner jo med, at de fleste danskere bliver hjemme i sommerferien, og så kan vi jo bare håbe på, at de vil komme herop til os.

Og der er plads nok selv med restriktioner, mener Frank Friis. Nordsjællands Fuglepark har et udendørs areal på 70.000 kvadratmeter, og er mange steder et uberørt naturområde.

- Jeg havde 180 besøgende i søndags, og det svarer til, at der er 400 kvadratmeter per mand. Så det er ikke fordi, folk herude står på nakken af hinanden.

Risikerer bøde på lørdag

Frem til 1. juni holder Nordsjællands Fuglepark kun åbent i weekender og på helligdage, mens der er lukket fra mandag til fredag. Derfor kan han ikke modtage en eventuel bøde før på lørdag, selvom Frank Friis allerede har proklameret, at han trodser forbuddet.

- Hvis bøden kommer, så kommer den. Men jeg har jo ingen penge, så hvis ikke der kommer betalende gæster, så kan jeg bare lukke helt. Så jeg kan lige så godt prøve at få det bedste ud af det og håbe på, at nogen inde på Borgen besinder sig.

- Jeg er ikke bange for at råbe op, hvis det er det, der skal til. Det her sted har jeg selv bygget op for mine egne penge og knoklet røven ud af bukserne 24/7. Jeg vil ikke miste det her sted, bare fordi der kommer en krise, en krise som ingen selvfølgelig kan gøre for, men jeg er selvstændig, så der kommer ingen penge i kassen, hvis jeg ikke arbejder, siger Frank Friis.

Lige bortset fra den seneste tids donationer, pointerer han.

I denne tid er også Zoologisk Have i København og Den Blå Planet, Danmarks Akvarium på Amager i økonomiske problemer på grund af nedlukningen.

Begge steder har startet indsamlinger, og mandag kunne Den Blå Planet fortælle, at der hidtil er samlet 1,7 millioner kroner ind. København Zoo kan først onsdag fortælle nærmere om deres indsamling.