Politiker vil have undersøgelse efter mystiske hundedødsfald

Formanden for Greve Kommunes Teknik-og Miljøudvalg vil have en undersøgelse, der kan forklare, hvorfor nu fem hunde er døde efter luftning på offentlige arealer.

Formanden for Greve kommunes teknik- og miljøudvalg, Mortan Martinsson (DF), vil nu have undersøgt de fem mystiske hundedødsfald, der indtraf i slutningen af august og begyndelsen af september i Greve og Ishøj. 

 - Nu lyder det så politikeragtigt, når jeg siger: Vi vil gøre alt, hvad vi kan! Men det vil jeg virkelig, siger Mortan Martinsson til TV 2 Lorry. 

Døde efter at være blevet luftet

Alle fem hunde var indtil dødsfaldene helt raske, da de pludselig døde af en akut forgiftning. De havde alle været luftet på offentlige arealer som strande og tilstødende skovområder. 

Flere af hundenes dyrlæger mistænker, at blågrønne alger er årsagen til forgiftningen. En hundeejer fik at vide, at hendes hund er død af rottegift. Det kan du læse mere om her: 

Ifølge dyrlæge vil en undersøgelse muligvis kunne fastslå, hvorfor så mange hunde er døde på så kort tid.
Ifølge dyrlæge vil en undersøgelse muligvis kunne fastslå, hvorfor så mange hunde er døde på så kort tid.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Undersøgelse nødvendig for at finde dødsårsag

Lise Nikolic Nielsen er dyrelæge og professor på Universitetshospitalet under Københavns Universitet. Hun har kigget nærmere på Ingrid Zollondz hund Mellas journal. Hunden døde efter en tur på Greve strand. Ifølge Lise Nikolic Nielsen kan der være flere grunde til, at hunden er død. 

- Umiddelbart kan jeg ikke ud fra journalen sige, hvilken type forgiftning hunden har været udsat for. Det, jeg kan se, er, at maven og tarmen er blevet stærkt påvirket, og der er tabt rigtig meget protein. Jeg kan også se, at der er sket en voldsom blødningsforstyrrelse, siger Lise Nikolic Nielsen.

Ifølge dyrlægen kan hunden, en persisk mynde, ud fra blodprøverne være død af rottegift, blågrønne alger eller noget helt tredje.

Mortan Martinsson, som altså er formand for kommunens teknik og miljøudvalg, har allerede undersøgt, om kommunen lægger rottegift i området.

- Jeg har spurgt medarbejdere i kommunen, om vi har nogle bokse hernede, hvor der er rottegift. Men det har vi ikke, så det er ikke derfor. Men hvis der er en eller anden psykopat, der lægger gift ud, så er det jo forfærdeligt, siger Mortan Martinsson.

To af hundene er døde efter at være blevet luftet ved Mosede Fort.
To af hundene er døde efter at være blevet luftet ved Mosede Fort.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Det fulde billede

En anden af de ulykkelige hundeejere, Lea Ising, har gemt en klump slim som hendes hund, en kleiner münterländer, der hed happy, gylpede op. Ifølge dyrlægen vil en analyse af klumpen, sammenholdt med journalerne fra de fem døde hunde, muligvis kunne give svaret på dødsårsagen. 

- Sådan en undersøgelse kan jo hjælpe med at give en forståelse af det fulde billede. Især hvis man også får en samtale med ejerne om, hvor de har bevæget sig rundt henne, så man eventuelt kan se, om der er giftstoffer eller andet, som kan være årsagen til det, siger Lise Nikolic Nielsen.

Happy døde af forblødninger i hans ejers arme.
Happy døde af forblødninger i hans ejers arme.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Vil have svaret

Mortan Martinsson har nu sat sagen på dagsorden til næste møde i Teknik- og Miljøudvalget den 22. oktober. Han så gerne, at kommunen fik iværksat en undersøgelse, der eventuelt også kunne omfatte Happys gylp.

- Hvis det er muligt at analysere den, så synes jeg da, vi skal gøre det. Vi i Teknik-og Miljøudvalget kan sætte det i gang. Jeg er da nysgerrig efter at få svar på, hvad dødsfaldene skyldes, siger Mortan Martinsson (DF).