Stilhed er blevet en mangelvare i det moderne samfund. Det mener Heidi Storck i hvert fald. Hun er løsgænger i byrådet i Furesø og har netop taget initiativ til, at kommunen udpeger deciderede stilleområder i den kommende kommuneplan.
- Det skal være et område, hvor der kun er naturens egne lyde. Hvor man kan sænke skuldrene og for eksempel lytte til sanglærken, siger Heidi Storck til TV 2 Lorry.
En kommune kan udpege et stilleområde, hvis man ønsker at bevare et område som stille eller at forbedre stilheden. Det har flere kommuner valgt at gøre - heriblandt Frederiksberg og Glostrup.
Furesø ser nu ud til at følge trop. Social-og Sundhedsudvalget har anbefalet i en indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet, at der i den næste kommuneplan udpeges arealer til stilleområder i Furesø.
Ifølge Heidi Storck er det nødvendigt, fordi der så meget gang i udviklingen i kommunen:
- Udvikling er jo positivt, men det er også vigtigt at kunne koble af et sted, hvor der er helt stille.
Et stilleområde kan både være i byen og på landet. Fælles for begge er, at der ikke må være støjende aktiviteter.
Arealerne til stilleområderne i Furesø er endnu ikke udpeget, men Heidi Storck mener, at blandt andet den østlige ende af Flyvestation Værløse er oplagt.
Fakta om stilleområder
Man skelner mellem to typer stilleområder:
- Stilleområder i det åbne land, som er præget af naturlig stilhed, og hvor naturens egne lyde dominerer indtrykket.
- Stilleområder i byer, fx parker, hvor der er forholdsvis stille, og som er let tilgængelige.
Når kommunen har valgt at udpege og afgrænse stilleområder, optages de i kommuneplanens redegørelsesdel, og på den måde kan det sikres at fremtidige anlæg ikke forstyrrer stilheden.