Nu er Kronprinsesse Marys Bro åben - minister med særlig tak til naboer

Tusindvis af mennesker deltog lørdag i åbningen af Kronprinsesse Marys Bros i Frederikssund.

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 BANG!

Lørdag klokken 11.15 præcis indviede kronprinsesse Mary Kronprinsesse Marys Bro, da hun talte ned fra 10 og skød det såkaldte One mile-løb i gang.

- Hvor er det godt at så mange er mødt op i dag. Det er mig en stor ære at erklære Kronprinsesse Marys Bro for åben, lød det fra kronprinsesse Mary.

Det markede den officielle åbning af broen over Roskilde Fjord, der er en del af Fjordforbindelsen ved Frederikssund. 

Herefter begav flere hundrede løbere sig ud på den 1,6 kilomter lange distance, mens gående samtidig frit kunne spadsere en tur over det let brusende hav. 

Seks minutter og fire sekunder senere kom Lau Dannemand i mål som vinder af One mile-løbet, mens Julie Davidsen var hurtigste kvinde i tiden syv minutter og fem sekunder.

I de efterfølgende timer blev løbere også sendt ud på længere distancer - fem og ti kilometer.

Sikkerhedsmæssige udfordringer

Kort tid efter åbningen lød det fra dagens konferencier over højtaleranlægget, at der lige nu var meget pres på den nye bro. Han henstillede derfor til, at folk på vej mod broen holdt sig på landområderne. 

- Af sikkerhedsmæssige hensyn skal folk holde sig tilbage i eventområdet, lød det omkring 11.25.

Omkring en time senere henvendte konferencieren sig igen til de mange fremmødte. Gående og løbere havde svært ved at holde deres baner og måtte derfor rette ind efter dessinerne i højtaleranlægget.

Til indvielsen gik eller løb omkring 10.000 mennesker enten ’One Mile’, fem kilometer eller ti kilometer over den nye bro.

Særlig tak til naboer

Transportminister Benny Engelbrecht (S) henvendte sig i en åbningstale kort tid før indvielsen direkte til en særlig gruppe Frederikssund-borgere. 

- Naboerne i den sydlige del af Frederikssund har fået anlægsarbejdet meget tæt ind på livet. Til jer vil jeg sige en særlig tak for den tålmodighed, I har haft med projektet. Både fra jeres og Vejdirektoratets side har det været en ambition at løse udfordringerne i samarbejde, og det kan jeg kun sætte stor pris på. Så tak for det, sagde Benny Engelbrecht (S). 

Mens naboerne altså ikke længere skal forholde sig til eventuelle bygge-gener, bliver den stærkt omdiskuterede betaling for at få lov til at køre på broen nu til til virkelighed for de lokale.

Folketinget vedtog i 2014 en finansieringsmodel, hvor det statslige bidrag var 650 millioner kroner, mens de øvrige 1,35 milliarder til det to milliarder kroner dyre projekt skulle finansieres via brugerbetaling over 40 år. Det har undervejs givet anledning til stor opstandelse