Inge er nomineret til Årets Ildsjæl for at redde pindsvin: "Det er den største glæde, der findes"

Sommervejret er - forhåbentligt - lige på trapperne. Det betyder for manges vedkommende, at timerne tilbringes i haven. Måske endda med plæneklipper og buskrydder.

Det betyder samtidigt, at Inge Tornkjær og resten af de frivillige i Pindsvine Plejerne får ekstra travlt.

Hver dag - døgnets 24 timer - tager de nemlig imod pindsvin med skader fra netop haveredskaber. Pindsvin, som de yder førstehjælp til, tager til dyrelægen med og efterfølgende plejer, indtil de atter er klar til at komme tilbage til deres repsektive haver.

En indsats, Inge Tornkjær netop er blevet nomineret til 'Årets Ildsjæl på Amager' for. Og efter bare nogle minutters snak er der ingen tvivl om, at det er lige præcis, hvad hun er; en vaskeægte ildsjæl.

- Uanset om de bliver aflivet eller dør kort tid efter, så har de (pindsvinene, red.) prøvet at komme igennem sygdom og tilbage til naturen. Det synes jeg er vigtigt, fortæller hun.

- Der er mange mennesker, der gør meget for børn og alle mulige andre. Men der er ikke ret mange, der gør det for dyrene. Og det er bare der, mit hjerte brænder. Det er min plads. Hvor ondt, det end kan gøre.

Igennem seks år har Inge Tornkjær og Pindsvine Plejerne modtaget mere end 2000 skadede pindsvin og sørget for, at de har fået den hjælp, de har haft brug for.

Og selv om mange af pindsvinene er kommet tilbage til naturen, har en del også mistet livet undervejs.

- Det, der er svært, er, når de dør i ens pleje. Det kan man ikke undgå at blive ked af, fortæller Inge Tornkjær.

Skulle hun gå hen og vinde titlen som 'Årets Ildsjæl' og de 25.000 kroner, der følger med, er hun ikke i tvivl om, hvordan pengene skal bruges:

- De penge kunne vi rigtig godt bruge på obduktioner af pindsvin. Fordi sommetider kommer de ind og dør. Og vi kan ikke umiddelbart sige hvorfor. Men hvis vi kan få dem obduceret, kan vi forebygge det og hjælpe mange flere pindsvin. Og det vil vi gerne, smiler hun.

Pindsvine Plejernes gode råd til pindsvin i haverne

Hvert år kommer en del pindsvin til skade i løbet af sommeren, og de er ikke alle sammen til at redde. Så husk derfor at kigge efter, opfordrer den lille dyreværnsforening. Pindsvinene kan sagtens opholde sig i din have, også selv om du ikke har set dem. De er bare gode til at gemme sig.

 

Det kan være i hække, i bunker med grene eller blade osv. Derfor er det vigtigt, at man husker at tjekke for sovende eller halvsovende pindsvin, inden man går i sving.

 

Hvis du ønsker at hjælpe pindsvinene endnu mere, så er det ifølge Pindsvine Plejerne en god idé at sætte vand ud i en flad, tung skål til dem. Når pindsvinene vågner, har de nemlig brug for meget vand.

 

Skulle uheldet alligevel være ude, kan Pindsvine Plejerne kontaktes her.