Vestegnskommuner hårdt ramt af coronavirus: Savner mere konkret information

Antallet af smittede med coronavirus er i flere Vestegnskommuner blandt det højeste i landet. Borgmestrene savner mere detaljeret data fra Styrelsen for Patientsikkered for at kunne målrette indsatsen.

Flere steder rundt omkring i landet har der de seneste uger været store lokale stigninger i antallet af smittede med Coronavirus, og på Vestegnen er både Brøndby og Høje-Taastrup Kommune blandt de hårdest ramte i landet.

Selvom tallet for smittede tirsdag er lidt lavere end mandag, er kommunerne stadig registreret som henholdsvis den anden og tredje hårdest ramte kommune i landet med flest smittetilfælde pr. 100.000 indbygger - kun overgået af Århus Kommune.

Det ses på et kort, hvor de hårdest ramte kommuner tydeligt skiller sig ud med en mere mørkeorange farve end de øvrige kommuner i hovedstadsområdet.

Årsagen til, at de to Vestegnskommuner skiller sig så tydeligt ud, er, at der de seneste syv dage er blevet registreret henholdsvis 13 nye smittetilfælde i Brøndby og 17 i Høje-Taastrup.

Dermed er andelen af smittede ud af 100.000 mennesker steget til mere end 30 i begge kommuner - og i sidste uge var tallet endda helt over 40 begge steder.

- I Brøndby Kommune har vi taget situationen med corona meget alvorligt lige fra begyndelsen. Derfor antager vi også, at de høje smittetal skyldes, at mange borgere bor tæt, og at vi i de to sidste uger har haft et mobilt testcenter i kommunen, siger borgmester i Brøndby Kommune Kent Magelund (S) til TV 2 Lorry.

quote Vi har brug for mere detaljeret data fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis der herudover skal iværksættes mere målrettede indsatser i forhold til bestemte målgrupper.

Michael Ziegler (K), Borgmester, Høje-Taastrup

Han uddyber.

- Flere end 2.600 borgere er for nylig blevet testet, og det betyder jo også, at vi finder flere smittede. Nu skal vi selvfølgelig følge udviklingen nøje og gøre alt, hvad der står i vores magt, for at tallet ikke stiger.

I Høje-Taastrup fortæller borgmester Michael Ziegler, at 10-12 af de nuværende smittede kommer fra fire familier, mens de resterende er enkeltpersoner. Kommunen fortsætter derfor sin brede indsats med at få kommunikeret ud omkring vigtigheden i fortsat at huske på de gode hygiejneregler.

- Vi har lukket en enkelt institution, Grønhøj, hvor der over weekenden blev registretet et positivt tilfælde af covid-19 hos en ansat i vuggestueafdelingen. Mandag var der så et barn og en medarbejder, der også havde symptomer, så derfor valgte vi helt at lukke institutionen.

Borgmesteren forventer, at institutionen kan åbne igen fredag, hvis de smittede igen er raskmeldte og symptomfri.

Savner mere information om bekræftede smittetilfælde

I kommunerne kan det dog være svært at finde ud af, hvad man præcist skal gøre for at få nedbragt smittetallet, da mange informationer ikke bliver videregivet fra Styrelsen for Patientsikkerhed om de bekræftede smittetilfælde.

- Vi har brug for mere detaljeret data fra Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis der herudover skal iværksættes mere målrettede indsatser i forhold til bestemte målgrupper. Vi har ikke data, der fortæller os, præcis hvor smitten befinder sig, så derfor har vi en bred indsats, siger Brøndbys borgmester Kent Magelund (S) til TV 2 Lorry.

Han bliver bakket op i frustrationerne af sin borgmesterkollega i Høje-Taastrup.

- Vi ved faktisk ikke rigtigt noget om, hvad det høje smittetal i vores kommune skyldes. Og det er den frustration, vi har. Det eneste, vi kan se, er, at tallet stiger. Så fra at have ligget i det brede midterfeldt, skiller vi os pludselig ud - men vi kan ikke få mere viden om, hvorfor smitten stiger hos os, siger Michael Ziegler.

I dialog med ministeren

Så sent som igår mandag har borgmester i Høje-Taastrup Michael Ziegler derfor været i kontakt med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der - ifølge borgmesteren - var lydhør over for Vestegnskommunernes ønske om yderligere information om de smittede borgere.

- Jeg havde en meget positiv samtale med sunhedsministeren, og jeg kan sagtens forstå, de ikke kan give detaljerede informationer til alle 98 kommuner, siger Michael Ziegler til TV 2 Lorry.

Han uddyber:

- Men måske det kunne være en fordel for alle kommuner, hvis dem, der er hårdest ramt, bliver bedre informeret, så de kan få nogle erfaringer i forhold til smitteopsporing, som andre så efterfølgende også kan få gavn af. Jo mere info, desto bedre.

- Min appel til ministeren er derfor stadig, at vi gerne vil have endnu mere information. Ideelt set får vi udleveret navnene på de smittede borgere, og hvis ikke det kan lade sig gøre, så kunne en adresse eller et vejnavn også bruges. Så kan vi sidde med et kort og finde ud af, hvor smitten er opstået og få sikret os, at den ikke spreder sig unødvendigt.

Følger et forsigtighedsprincip

Selvom man på Vestegnen kunne ønske sig at få mere specifik information til rådighed for bedre at kunne målrette sin indsats, forsøger man alligevel at tage initiativ til at sikre, at smittetallet ikke stiger unødvendigt.

quote Vi er i tæt kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed om at intensivere vores indsats i forhold til smittehåndtering.

Kent Magelund (A), Borgmester, Brøndby

- Vi har fra start aflyst alle større arrangementer, og senest valgte vi også i sidste uge at aflyse vores Kulturnat til efteråret. Vi er desuden i tæt kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed om at intensivere vores indsats i forhold til smittehåndtering, lyder det fra borgmester i Brøndby Kommune Kent Magelund (S).

Blandt andet vil Brøndby Kommune fremover indføre hyppigere test af sit plejepersonale, have øget fokus på formidling af myndighedernes retningslinjer - på flere sprog - samt opfordre borgerne til at benytte sig af et coronahotel, hvis der er smitte i en familie, som kan have svært ved at isolere sig i hjemmet.

Læs svarene fra Styrelsen for Patientsikkerhed her

TV 2 Lorry har stillet Styrelsen for Patientsikkerhed en række spørsgmål, som borgmestrene savner svar på.

 

Herunder svarer overlæge og konstitueret enhedschef, Bente Møller.

 

Hvilke oplysninger videregiver I til kommunerne om bekræftede smittetilfælde?

- Kommunerne kan på SSI’s hjemmeside løbende følge, hvor mange nye covid19-smittede der er i kommunen inden for den sidste uge. Data bliver opdateret dagligt.
Hvis antallet af nye covid19-smittede i kommunen overstiger 10 pr. 100.000 over en syv-dages periode, tager vi i Styrelsen for Patientsikkerhed kontakt til kommunen.

 

Hvilke restriktioner er I underlagt i forhold til udlevering af oplysninger om de smittede borgere?

Vi er underlagt GDPR og databeskyttelseslovens bestemmelser.

 

Borgmestrene så gerne, at de fik udleveret navn eller alternativt bare en adresse, så de bedre kan smitteopspore og lignende – hvorfor kan det måske ikke lade sig gøre?

 

- Det er meget vigtigt, at borgere, der er smittet med covid19, kan føle sig helt trygge ved at give oplysninger til vores smitteopsporing. Vi kan som udgangspunkt ikke oplyse kommunerne om, at navngivne personer er smittede, da det ville være at videregive følsomme personoplysninger.
 

- Men når der er mange smittede, har vi kontakt til kommunen, og kan blandt andet oplyse f.eks. hvilken vej, de smittede bor på. Vi kan også oplyse, om der er tale om flere smittede, som bor på samme adresse, da det kan være relevant for kommunen at vide, om der blot er tale om f.eks. enkelte familier, der har smittet hinanden, eller om det er sandsynligt, at der er smitte ude i samfundet.

 

Hvad er jeres tanker om kommunernes egen indsats i forhold til at hjælpe med smitteopsporingen?


- I Styrelsen for Patientsikkerhed rådgiver vi kommunerne, og kommunerne skal selv varetage smitteopsporingen på deres egne institutioner såsom på plejecentre, bocentre, dagtilbud og skoler.

 

- Når vi i coronaopsporing får information om covid19-smittede, der har tilknytning til en kommunal institution, så vil vi kontakte kommunen og sikre os, at de er opmærksomme på det og tilbyde vores rådgivning. Vi opfordrer altid den smittede eller forældrene til at orientere ledelsen på stedet om, at de er smittet. Vi taler også med den smittede om, at vi må give deres navn til ledelsen på stedet.