Naboer til ny asfaltfabrik i oprør: Stanken vækker os

Det værste mareridt er blevet til virkelighed for beboerne omkring Farremosen i Allerød, der i årevis har advaret mod konsekvenserne af en ny asfaltfabrik.

- Når vi sidder i haven, får vi en mur af asfalt- og tjæreprodukter lige i hovedet. Vi oplever en kvalm lugt af asfalt fra morgen til aften.

Sådan udtrykker Kenneth Weltz den stank, som han oplever fra sin nye nabo. Den asfaltfabrik, som han og de øvrige beboere omkring Farremosen i Allerød i flere år har kæmpet indædt imod.

- Da vi købte matriklen her i 2001, var det landzone med kornmarker. Det blev siden lavet om til industriområde. Så det har ændret området markant, og vi ved jo heller ikke, hvad det betyder for værdien af vores ejendom, siger han.

For på trods af borgernes bekymringer om både lugt, støj, grundvand og tung trafik i området har Allerød Kommune givet tilladelse til, at virksomheden Pankas kunne åbne en ny asfaltfabrik, der blev taget i brug i februar i år.

quote Vi oplever en kvalm lugt af asfalt fra morgen til aften.

Kenneth Weltz, nabo til asfaltfabrik

Staten har dikteret, at man skulle stille arealer til rådighed til erhverv i de højeste miljøklasser – altså virksomheder der kategoriseres som mest belastende for omgivelserne.

Se hele TV 2 Lorrys indslag om sagen her. Artiklen fortsætter under videoen.

Sådan lyder forklaringen fra kommunen, der så sent som i januar fik byrettens medhold i, at lokalplanen er lavet efter bogen.

Ikke desto mindre er naboernes bekymring over placeringen netop i Farremosen tæt på deres boliger nu blevet bekræftet.

- Det svarer til lugten af, når man kører igennem et vejarbejde. I sidste uge sov vi med åbne vinduer, fordi det var så varmt. Da vågnede vi klokken seks om morgenen ved at hele huset stank af asfalt, forklarer Per Eskildsen, der bor omkring 800 meter fra Farremosen.

Han fortæller, at lugten udendørs løjede af ved middagstid, men inde i huset hang den stadig ved om aftenen.

- De seneste par uger er problemet accelereret, og det er et stort område, der har været plaget af det, siger Per Eskildsen, der skønner at beboerne i omkring 250-300 huse oplever lugten fra asfaltfabrikken alt efter vindretningen.

Pankas har desværre ikke ønsket at kommentere på historien i dag.
Pankas har desværre ikke ønsket at kommentere på historien i dag.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Klager på livet løs

TV 2 Lorry har været i dialog med flere andre naboer til Farremosen, der oplever de samme lugtgener, og på facebookgruppen med over 1.500 medlemmer der kæmper imod opførelsen af asfaltfabrikken, deler mange andre også deres frustrationer. Her følger tre udpluk:

”Der stinker forfærdeligt, når man åbner sin dør på Morelvænget, jeg er chokeret.”

”Det er så slemt, at man kan lugte det gennem klimaanlægget i bilen langs Nymøllevej på vej til motorvejen. Stakkels alle der bor i vindretningen af den fabrik.”

”Her til morgen 6.30: Stor ildelugtende røgsky når de læsser lastbilerne og kraftig vind fra sydvest, så har vi lugten ind over vores beboelser.”

For Per Eskildsen har lugten den seneste tid fået ham til at overveje at flytte. Men han føler sig magtesløs, for hvis generne fortsætter, tror han ikke, det bliver muligt at få huset solgt.

quote Ikke mange der er udsat for det her, tror særlig meget på politikerne længere.

Per Eskildsen, nabo til asfaltfabrik

- Jeg snakkede med en i går, der havde kigget på hus i Allerød. De har helt fravalgt det her område, fordi de havde hørt om asfaltanlægget. Så det er selvfølgelig også en bekymring, hvad det kommer til at betyde for huspriserne.

Pankas har ikke ønsket at udtale sig om sagen til TV 2 Lorry. Men tidligere på ugen oprettede virksomheden en hotline, som man kan ringe til, hvis man oplever lugtgener. Så vil virksomhedens driftsleder køre ud og vurdere situationen for at få et bedre billede af problemet. Det tilbud giver Per Eskildsen dog ikke meget for.

- Sjovt nok skriver Pankas, at lugten opstår, når de hælder ting på lastbilerne. Når der så først kommer en herud for at snuse, er det ikke sikkert, han kan lugte noget længere. Så jeg tvivler på, vi bliver taget seriøst.

I stedet har Per Eskildsen foreløbig klaget til kommunen fire gange over de seneste par uger på de dage, hvor vinden har været i sydvestlig retning, og lugtgenerne derfor har været værst lige netop i hans nabolag.

- Ikke mange der er udsat for det her, tror særlig meget på politikerne længere. Så det eneste vi kan gøre er at blive ved med at klage og klage. Man føler sig bare som en brik i det store spil.

Allerød Kommune bekræfter i en pressemeddelelse, at man har modtaget en række klager fra beboere i området. Kommunen skriver, at den er i tæt dialog med Pankas, der har oplyst, at virksomheden arbejder på forskellige muligheder for at ændre på produktionen, så lugtgenerne minimeres.

Der er ikke langt fra Kenneth Weltzes have og over til asfaltfabrikken. Men sågar beboere 800 meter væk fortæller om store lugtgener.
Der er ikke langt fra Kenneth Weltzes have og over til asfaltfabrikken. Men sågar beboere 800 meter væk fortæller om store lugtgener.