Smart idé sikrede landbrug: Lokale købte æg-aktier og investerede i 600 høns

På de smukke, grønne arealer i Dragør, hvor Seerupgaard har til huse, står kål i alskens grønne og blålige nuancer på rad og række og pynter landskabet i symmetriske mønstre.

I baggrunden hører man ikke bare fuglefløjt eller fly fra Københavns Lufthavn, men også konstante ”bock bock”, ”gok gok” og ”ock orck”.

quote Jeg er meget rørt og glad over den opbakning, vi har fået til vores idé.

Neel Serup Hansen

Intet mindre end 600 høns hopper nemlig rundt i området, hvor de tigger, pikker og skraber i jorden.

 
 

Og det er resultatet af en – skulle det vise sig – ret god idé kombineret med en ganske særlig lokal opbakning.

Fik en lys idé under corona-nedlukning

Coronakrisen var nemlig i foråret ved at sætte en stopper for, at økologiske Seerupgaard kunne udvide sin produktion med såkaldte campinghøns, der bor i et mobilt hønsehus.

 
 
Foto: Malou Bennedbæk

Et mobilt hønsehus kan spændes for en traktor og flyttes rundt mellem markerne, når eksempelvis alle kål er høstet. På den måde får hønsene glæde af alle de afgrøder, der er for hullede eller brune til at ende i køkkenet.

quote I stedet for at investere i alle mulige aktier, så har folk investeret i æg-aktier. Og i stedet for at få udbyttet i kroner og øre, får man det i æg.

Neel Serup Hansen

Problemet var bare, at det er en dyr investering for et lille landbrug, og under coronanedlukningen sprang flere af de restauranter fra, som skulle aftage æggene.

Ejerne Neel og Marc Seerup Hansen fik dog en lys idé i form af de såkaldte æg-aktier, så lokale og erhvervsdrivende restauranter fik mulighed for at købe æg på forhånd og støtte op om udvidelsen alligevel:

-  I stedet for at investere i alle mulige aktier, så har folk investeret i æg-aktier. Og i stedet for at få udbyttet i kroner og øre, får man det i æg, forklarer Neel Seerup Hansen.

 
 
Foto: Malou Bennedbæk

Kæmpe opbakning på kort tid

Ideen med æg-aktierne skulle vise sig at blive en stor succes.

På bare ti dage havde parret indsamlet nok til, at de kunne bestille det mobile hønsehus og 600 høns.

I dag lever hønsene i bedste velgående på kløvermarken, hvor de leverer i omegnen af 550 æg hver dag, som bliver hentet af de æg-aktionærer, der gjorde projektet muligt.

 
 

Og Neel Seerup Hansen er – udover at være travlt beskæftiget af de mange dyr – rørt og taknemmelig over, hvordan lokalsamfundet har taget imod parrets idé om at producere græs-æg:

- Jeg er meget rørt og glad over den opbakning, vi har fået til vores idé. Det er jeg meget taknemmelig for, fortæller Neel Seerup Hansen.