Vestegnen er hårdt ramt af coronavirus - borgmestre vil have mere information om smittede

Regler om persondata står i vejen for, at kommuner kan lokalisere og håndtere smitteudbrud, og det ærgrer borgmestre.

Smittetallet banker derudaf på den københavnske vestegn.

Fire ud af de fem kommuner med flest smittede er at finde her.

Albertslund, Brøndby, Vallensbæk og Ishøj Kommune som den mest plagede med hele 333 smittede per 100.000 indbyggere, her af 106 nye tilfælde de seneste to uger.

Udviklingen får nu Vestegnens borgmestre til at bede om flere værktøjer til at opspore de smittede.

Konkret efterspørger de oplysninger om de smittedes etnicitet, køn og lokale geografi.

Borgmestrene ønsker hverken navne eller specifikke adresser, men information, der kan pege dem i retning af, blandt hvem sygdommen breder sig, så man kan få bremset smittekæderne.

- Situationen er meget alvorlig her i Ishøj, så vi har brug for mere information fra nationale myndigheder, så vi kan målrette information og tage fat på relevante boligselskaber eksempelvis, siger Ishøj Kommunes borgmester, Ole Bjørstorp (S).

Ifølge ham er det lige nu primært de unge mennesker i kommunen, der er smittet med coronavirus, efter at den pakistanske minoritet tidligere var blevet smittet i et stort omfang.

Personfølsomme oplysninger

Ole Bjørstorp står langt fra alene med ønsket om at få mere information.

Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), bakker op sin borgmesterkollega. Betroede medarbejdere bør få mere detaljeret information om de smittede i hver enkelt kommune, lyder det.

- Er det de unge, så må vi sørge for at sende vores gadeplansmedarbejdere på gaden, og se om de unge har en eller anden festkultur. Er det et etnisk problem, kan det være, at vi skal tale med den lokale imam.

Han opfordrer til, at man kigger nuanceret på reglerne om persondata, så kommunerne får den nødvendige information.

- Vi står i en global pandemi. Så er det ikke er nok at minde om, at man skal holde afstand og spritte af, siger Michael Ziegler.

I et svar til Berlingske forklarer Styrelsen for Patientsikkerhed, at den ikke oplyser kommunerne om smittede enkeltpersoner, da det ville være at videregive følsomme personoplysninger.

- Men når der er mange smittede, har vi kontakt til kommunen og kan blandt andet oplyse for eksempel, hvilken vej de smittede bor på.

- Vi kan også oplyse, om der er tale om flere smittede, som bor på samme adresse, da det kan være relevant for kommunen at vide, om der blot er tale om for eksempel enkelte familier, der har smittet hinanden, eller om det er sandsynligt, at der er smitte ude i samfundet, skriver styrelsen.

Professor: - Flere burde testes som "nære kontakter"

Bliver en person smittet med coronavirus, bliver der i dag iværksat en smitteopsporingsindsats, hvor alle nære kontakter bliver opfordret til at lade sig selvisolere og teste.

Men definitionen af en nær kontakt er for snæver, og derfor risikerer man, at smitten løber løbsk.

Det mener Allan Randrup Thomsen, professor i virologi.

- Jeg så gerne, man gik bredere ud, når det kom til smitteopsporingen. Styrelsen for Patientsikkerhed har informationer om, hvor folk bor, men med de meget strikse definitioner af, hvad der er tætte kontakter, kaster man ikke nettet ret bredt ud. Hvis der var en smittet i en opgang, burde man teste alle i opgangen, siger han.

Netop den model benyttede myndighederne i Sydkorea sig af, da der var et udbrud i en etagebygning.

- Der testede man over 1000 mennesker, og på den måde fik man kvalt et udbrud. Jeg mener godt, vi kunne lade os inspirere og udnytte vores testkapacitet bedre, end vi gør i øjeblikket, siger Randrup Thomsen.

Det vil i dag være personer, der bor sammen med den smittede, har haft direkte fysisk kontakt som ved et kram eller været i tæt "ansigt-til-ansigt"-kontakt inden for en meter i mere end 15 minutter med den coronasmittede, der vil være at regne for "tæt kontakt".

181 aktive smitteopsporere er for få

Allan Randrup Thomsen så også gerne, at man satte flere ressourcer af til at opspore.

I dag er der på landsplan ansat 181 personer til aktivt at opspore smittede.

- Hvis vi tager de tilsvarende tal for Tyskland og tager højde for et andet indbyggertal, skulle vi have 1400 mennesker ansat til det. Det ville være en relevant pris at betale for at undgå en genlukning af samfundet, siger Allan Randrup Thomsen.

Onsdag blev der for kun anden gang registreret mere end 500 nye smittetilfælde på et døgn med 558 nye testet positiv med covid-19.

Samlet er der taget 3,5 millioner test i Danmark siden slutningen af februar. Danmark har registreret 643 døde med coronavirus.