Dronningen lægger en krans i Mindelunden

En lang række af de arrangementer er blevet aflyst eller udskudt, men 75-året for Danmarks befrielse markeres stadig flere steder i landet.

I aften klokken 18 lægger dronning Margrethe og statsminister Mette Frederiksen (S) kranse i Mindelunden nord for København.

Det gør de i anledning af, at det er 75 år siden, de tyske tropper i Danmark overgav sig.

Der var planlagt en stor højtidelighed i Mindelunden, men den blev aflyst på grund af coronakrisen.

I stedet bliver der tale om et mindre, lukket arrangement, som TV 2 sender fra.

Fra henrettelsesplads til mindested

Før området i Hellerup blev til Mindelunden var det et militært øvelsesterræn, som den tyske besættelsesmagt fra 1943 til 1945 brugte som henrettelses- og begravelsesplads for danske modstandsfolk.

Siden blev området omdannet til mindested, og Mindelunden blev officielt indviet 5. maj 1950 af statsminister Hans Hedtoft.

Officielt trådte den tyske kapitulation først officielt i kraft 5. maj 1945, men befrielsesbudskabet blev meldt ud i radioen via BBC 4. maj klokken 20.36.

- Her er London, BBC sender til Danmark. I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig, lød budskabet.

Femårig prinsesse

En af de danskere, der husker aftenen er den nu 80-årige dronning Margrethe, som dengang var fem år og lige lagt i seng, da hun blev vækket af jubel og hurra-råb fra gaden.

Det fik den femårige prinsesse til at stå op for at se, hvad der skete.

- Og jeg var temmelig sikker på, at jeg ville blive smidt lige på hovedet tilbage i seng. Men det blev jeg ikke, det var den store omfavnelse, fortæller dronningen i en video på kongehusets hjemmeside.

75 år senere står aftenen som dronningens mest præcise erindring fra hendes tidlige barndom, fortæller hun.

- Jeg forstod selvfølgelig ikke, hvad det egentlig var, men jeg kunne at mærke, at folk var begejstrede og lykkelige, siger hun.

Lys og kirkeklokker

En lang række af de arrangementer, der skulle have markeret 75-året for Danmarks befrielse, er blevet aflyst eller udskudt på grund af udbruddet af coronavirus.

Dagen markeres dog alligevel flere steder i landet.

Eksempelvis sætter Folketinget lys i vinduerne på Christiansborg Slot, og landets biskopper har opfordret alle kirker til at lade klokkerne ringe i 15 minutter om morgenen på befrielsesdagen 5. maj, ligesom de gjorde i 1945.