Brostrøm er klar til at skrue på flere knapper: "Vi har set store udbrud og super-spreder hændelser"

Nye restriktioner på vej på grund af høje smittetal. Men forskere peger også på det personlige ansvar som værende afgørende.

760 smittede med coronavirus fra onsdag til torsdag. Det højeste antal smittede, der nogensinde er blevet registreret på et enkelt døgn i Danmark.

Tal, der cementerer de seneste ugers stigende udvikling i smittetallet. En udvikling, som har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til at varsle nye restriktioner i kampen mod virussen.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, peger på, at der kan skrues yderligere på nogle af de restriktioner, der blev indført i september.

Det er tiltag som forsamlingsstørrelse, brug af mundbind, reduktion af sociale arrangementer og tidlig lukning af restauranter og caféer.

quote Det er knapper, vi kan skrue yderligere på i vores indsats for at bevare kontrollen med epidemien og samtidig holde vores samfund så åbent som muligt.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen

Det er dén ”værktøjskasse”, Søren Brostrøm vil tage fra.

- Det er knapper, vi kan skrue yderligere på i vores indsats for at bevare kontrollen med epidemien og samtidig holde vores samfund så åbent som muligt, siger Søren Brostrøm til TV 2.

Han peger på, at de restriktioner hidtil har virket.

- Den pakke viste sig at være effektiv. Vi så kurven knække sidst i september, og siden har vi set et faldende niveau, før vi nu ser opblussen.

Mink, storbyer og super-spredere

Årsagen til den stigende smitte i Danmark skyldes tre forhold, lyder det fra Søren Brostrøm.

- Vi har set en hurtig smittespredning blandt mink i Jylland og det spreder sig til mennesker, hvilket vi er bekymrede over, siger han.

Dernæst peger han på, at man i de store byer, for eksempel i hovedstaden, ser en stigning i smittetallet, fordi man ”rykker indendørs og rykker tættere sammen”.

- Vi har set store udbrud og super-spreder hændelser i relation til arbejdspladser, slagterier og uddannelsesinstitutioner, peger han på som den tredje årsag.

Mens statsministeren og Søren Brostrøm plæderer for yderligere eller forstærkede restriktioner for at slå smitten ned, peger Søren Riis Paludan, professor i virologi ved Aarhus Universitet på, at det ikke nødvendigvis er løsningen.

- Vi skal passe på, at vi ikke luller os ind i en løgn om, at vi bare kan lave restriktioner, og så bliver alting godt. Vi skal nok snarere tænke på, hvordan vi skal leve med coronaen, som måske aldrig forsvinder, siger han.

Det personlige ansvar

Restriktioner som forsamlingsforbud og mundbind vil virke, mener Jens Lundgren, professor Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet.

Men Lundgren peger også på det personlige ansvar som en væsentlig faktor. Restriktioner hjælper ikke noget, hvis befolkningen ikke forstår alvoren, siger han.

- Man kan lave nok så mange restriktioner, men i sidste ende er det op til os selv at bestemme, hvor meget sværere denne vinter bliver for os alle, siger han.

- Det er op til os selv at bestemme hastigheden af det her. Vi kan selv styre det ved at blande blod på, at vi skal passe på hinanden, lade være med at starte smittekæder, lade være med at gå i sauna sammen og lade være med at mødes mange sammen.

Stort dilemma

Jens Lundgren mener, at det handler om at vende problematikken om:

I stedet for at vente på hvad den næste restriktion bliver, bør man overveje, hvad man selv kan gøre for at undgå, at der kommer flere restriktioner.

Professoren roser danskerne for at være kommet godt igennem foråret, og for at danskernes påpasselighed har gjort, at antallet indlagte i dag ikke er øget i samme grad som tidligere.

Men det er også tydeligt, at befolkningen er blevet trætte af coronavirus og restriktioner, lyder det fra Lundgren.

- Folk bliver trætte af det, jeg er også træt af det, og jeg synes heller ikke, det er sjovt. Dilemmaet er, at jo flere restriktioner, der kommer, jo mere trætte bliver folk af situationen. Det er en svær balance.

- Men i stedet for at folk oplever, at de får med pisken i form af restriktioner, skal vi have folk til at forstå, at det er alvorligt. På den måde hjælper alle til, og vi kan undgå restriktionerne, siger Jens Lundgren.