5. klasse viser vejen: Sådan taler du med demensramte

Det kan være svært at kommunikere med ældre ramt af demens. I en dokumentar viser børn, helt intuitivt, hvordan det skal gøres. Få gode råd her.

90.000 danskere lider af sygdommen demens, mens 400.000 danskere rammes indirekte af det, der også kaldes ”de pårørendes sygdom”.

Selv de nærmeste relationer kan blive til ukendte mennesker, for de der rammes af demens. Og det kræver meget af de pårørende, og andre der er i kontakte med ældre, der er ramt af demens, at kommunikere.

En 5. klasse fra Fredensborg har haft den udfordring helt tæt på. I 14 dage rykkede de undervisningen til det lokale på plejehjem Benediktehjemmet. En stor del af undervisning gik ud på at være i tæt kontakt med hjemmets 56 beboere, hvoraf størstedelen lider af demens.

Herunder kan du se første afsnit af 5. klasse rykker på plejehjem

Vær tilstede i nuet

TV 2 Lorry har sat demensfagligrådgiver i Alzheimerforeningen Else Hansen til at se de to afsnit, og hun er overrasket over, hvor gode børnene er til at kommunikere med de ældre.

- Børnene går fuldstændig naturligt og intuitivt ind og gør alt det rigtige. Det, som andre tager på kursus for at lære, gør de bare, siger Else Hansen.

quote Det, som andre tager på kursus for at lære, gør de bare

Else Hansen, Demensfaglig rådgiver, Alzheimerforeningen

En af de ting, som kan være en stor udfordring for demensramte, er at få gang i ordene eller finde frem til den viden, som de har lagret et sted i hukommelsen.

Og også her er de 10-11 årige børn et godt eksempel på, hvordan det skal gøres. Dorthea sidder og taler med en ældre dame, som har gentaget den samme fortælling fem gange i træk.

Demens

76 procent af danskerne ved ikke, at demens er dødeligt.

 

80 procent angiver, at de kun har lidt, nogen eller ingen viden om demens.

 

Over halvdelen ved ikke, at alle kan udvikle demens.

 

25 procent ved ikke, at alle kan udvikle demens.


Kilde: Undersøgelse lavet af YouGov for Alzheimerforeningen

 

- Det er vigtigt, at man udviser tålmodighed og bruger øjenkontakt og kropssprog og ikke korrigerer hele tiden, siger Else Hansen.

De pårørendes sygdom

Demens dækker over en lang række symptomer, hvis fællestræk er, at de går ud over hukommelsen. Den mest kendte sygdom er alzheimers.

Og det kan være utroligt svært for de pårørende at se deres allernærmeste forsvinde ned i et hul. Derfor er kommunikationen særligt vigtig for at kunne vedligeholde en relation. Men også for de danskere, der ikke har sygdommen inde på livet er det vigtigt at have noget viden om demens.

Snart kommer Alzherimersforeningen med en række animationsvideoer, der skal nedbryde nogle tabuer, og vise hvordan man egentlig kommunikerer med personer, der lider af demens. For der er stadig et stort stykke arbejde på vejen for at udbrede viden på området. Men for Else Hansen er eksperimentet på Benediktehjemmet oplagt at bruge som eksempel.

- Det handler om at bringe liv ind et sted, hvor der er brug for det. Og i stedet for at isolere de ældre, så tænk børnehaver og andre instituitioner ind i processen og før dem sammen. Det er til gavn for de ældre, men også for børnene, som nok vil tage en sådan oplevelse med sig hele livet, siger Else Hansen

Hun påpeger, at det selvfølgelig vil kræve ekstra ressourcer fra plejehjemmets side for at sikre fagligheden og muligheden for at vejlede børnene undervejs.

Herunder kan du se andet afsnit af 5. klasse rykker på plejehjem