Livsvigtig ilt til patienterne: Ny kæmpetank opsat på Bispebjerg Hospital

Tirsdag blev en ny. kæmpestor oxygentank opsat nær akutafdelingen på Bispebjerg Hospital. Tankens indhold skal bruges til respiratorpatienter smittede med covid-19.

Det var ikke et helt almindeligt syn, der tirsdag morgen mødte de morgenfriske ved akutafdelingen på Bispebjerg Hospital.

En knap seks meter høj hvid oxygentank ankom til hospitalet på laddet af en lastbil, som efterfølgende satte den tanken af med hejs.

 
 
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Lorry

Udover sin størrelse var vægten af tanken heller ikke noget, som menneskekræfter kunne klare, så også efterfølgende blev den placeret ved hospitalet med maskinkræft.

Og indholdet i den nye kæmpestore tank er i disse tider ikke uvæsentligt. For med en forventning om, at flere patienter de kommende dage får brug for respiratorindlæggelse i forbindelse med coronavirusset covid-19, har hospitalet også fået brug for yderligere ilt.

- Vi har kigget til Italien, og en af erfaringerne derfra er, at der er brug for ekstra ilt i behandlingen af covid-19-patienter. Derfor er det rigtig godt, at vi har fokus på at sikre den del, siger Anne Lindhardt, der er ledende overlæge på anæstesiafdelingen på Bispebjerg Hospital.

11.000 liter flydende ilt

I den nye tank er intet mindre end 11.000 liter flydende oxygen, som dermed fordobler hospitalets samlede iltmængde.

 
 
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Lorry

Hospitalet har i forvejen en lignende oxygentank, men kan med den nye fortsat sikre livsvigtig forsyning af ilt til det stigende antal intensiv-indlagte patienter. 

- Covid-19-patienterne bliver behandlet med oxygen på forskellige måder på de forskellige afdelinger. Og det skal den her tank være med til at sikre, at vi også fortsat kan håndtere i fremtiden under alle de forskellige forhold, siger Morten Janke Nielsen, der er projektleder hos Region Hovedstaden på Bispebjerg Hospital.

Projektleder Morten Janke Nielsen glæder sig over, hvor hurtigt man har fået etableret den nye ilttank.
Projektleder Morten Janke Nielsen glæder sig over, hvor hurtigt man har fået etableret den nye ilttank.
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Lorry

Oprindeligt havde hospitalet planlagt at øge sin iltbeholdning i forbindelse med opførelsen af et nyt akuthospital på Bispebjerg. Men da det først skal åbne om tre-fire år, og den nuværende situation krævede handling her og nu, måtte de ansatte handle hurtigt.

- Vi projekterede først at få opsat den nye ilttank i sidste uge, og nu står vi her fem arbejdsdage senere og har fået sat den op. Så det er jeg meget tilfreds med, siger Morten Janke Nielsen.

Gør i forvejen meget

Da man i forvejen har modtaget en del coronasmittede patienter, har hospitalet også allerede gjort en masse andre tiltag for at forberede sig på et stigende antal patienter.

Blandt andet er der sket en omrokering og uddannelse af personale, blevet oprettet en særlig corona-modtagelse i Akutmodtagelsen, skaffet flere intensivpladser - og nu også ekstra ilt til behandlingen.

Den nye ilttank fyldes med ilt i form af medicinsk oxygen, så flere respiratorpatienter med covid-19 også i fremtiden kan få den nødvendige ilttilførsel.
Den nye ilttank fyldes med ilt i form af medicinsk oxygen, så flere respiratorpatienter med covid-19 også i fremtiden kan få den nødvendige ilttilførsel.
Foto: Louise Voss Bendixen / Region Hovedstaden

Ilttanken blev løftet på plads og fyldt med flydende oxygen tirsdag morgen. Sammen med den eksisterende ilttank har hospitalet nu en samlet kapacitet på over 22.000 liter.

- I en usikker tid er det rigtig rart at vide, at der er sikkerhed i forhold til forsyningerne. Vi håber ikke, vi får brug for den ekstra ilt, men det er betryggende for personalet, at der er styr på det, siger ledende overlæge Anne Lindhardt.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over ?